Aankondiging 101514_1455_NIEUWSEIZOE2.jpg

Published on oktober 15th, 2014 | by IHCL

0

NIEUW SEIZOEN STARCLASS VAN START : DE IHCL DOET MEE!

(Op de foto: Koen Slootweg tijdens de EK finale 2014 in Sofia, Bulgarije)

Nadat we de eerste shorttrackwedstrijden voorbij hebben zien komen, is het hoog tijd voor het nieuwe seizoen van de StarClass-wedstrijden 2014-2015. Iedereen heeft er wel eens over gehoord, maar wat is de StarClass nu precies en waarom is iedereen zo enthousiast om mee te doen? We gaan het proberen uit te leggen …..

Wat is de StarClass?

Op de foto: IJsstadion Energieverbund Arena Dresden, StarClass 1 24-26 oktober junioren B en ouder

 

De StarClass is voor West-Europa eigenlijk een soort Europa Cup. Er doen rijders aan mee uit verschillende West-Europese landen zoals Duitsland, Engeland, Frankrijk, België, Zweden en Italië. En natuurlijk Nederland. Het is geweldig om met de beste rijders uit West-Europa te strijden om de hoogste eer. En je doet er veel internationale schaatsvrienden op.

De wedstrijden zijn zwaar. Ze beginnen op vrijdag en eindigen op zondag. Dat vraagt natuurlijk veel van de sporter. Uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en concentratie en dat drie dagen lang. Niet iedereen mag meedoen. Je moet op de 500, 777 of 1000 meter een bepaalde tijd hebben gereden om je te plaatsen voor de StarClass, dit hangt af van je leeftijd.

Er zijn 6 StarClass-wedstrijden: drie wedstrijden voor de Junioren C en de Pupillen A (hier genoemd: “novices” of Junioren D) en drie wedstrijden voor de Junioren B tot en met senioren. Ze vinden plaats door heel Europa. Het is dan ook superleuk om in verre steden en landen een internationale wedstrijd te kunnen rijden.

De 3 StarClass-wedstrijden per categorie worden bij elkaar opgeteld in een klassement. De beste 2 resultaten tellen mee. De nummers 1 tot en met 3 ontvangen natuurlijk een beker voor het klassement. Ook per wedstrijd worden prijzen uitgereikt voor de beste 3 en ook per afstand worden nog medailles uitgereikt.

De Europa Cup Finale

Maar dat is niet het enige. De beste 8 rijders (maximaal 3 per land) van het eindklassement van elke categorie van de StarClass West-Europa mogen in maart naar de Europa Cup Finale (ook wel Europees Kampioenschap). Zij rijden daar tegen de beste 8 rijders van het eindklassement van de StarClass van Oost-Europa (de zogenaamde Danubia-cup). De Nederlandse rijd(st)ers die zich daarvoor weten te plaatsen mogen zelfs in het officiële Nederlandse wedstrijdtenue rijden. Dat is de ultieme kick! Er zijn vele sterke Oost-Europese rijd(st)ers uit Rusland, Hongarije, Polen en Tsjechië!

De wedstrijden zijn dus zwaar. De Junioren B en ouder rijden in één weekend ongeveer 3 x een 1.500 meter, 4 x een 500 meter en 4 x een 1.000 meter. Ruim 10 kilometer wedstrijd met 11 x starten in ongeveer 48 uur tijd. De Junioren C rijden iets minder en de Novices rijden toch nog zo’n 7 x een 777 meter en 4 x een 500 meter.

Wanneer mag je rijden?

Wanneer mag je meedoen? Als je de limiet hebt gehaald. Als je in de loop van het seizoen de limiet ergens hebt gereden mag je vanaf de volgende StarClass meedoen. De limieten vind je hieronder:

 

 

 

 

 

 

 

Waar rijden we dit jaar met de StarClass ?

De StarClass wedstrijden 2014-2015 vinden plaats op de volgende ijsbanen:

De B’s en ouder gaan dus naar Dresden, Hasselt en Nottingham, de C’s en jonger mogen naar Grenoble, Heerenveen en Torino. Met dus misschien nog een bonus in de vorm van de finale in Oberstdorf.

Wie hebben zich al gekwalificeerd voor de StarClass ?

Allereerst hebben we natuurlijk onze regerend Nederlands Kampioen junioren B, Koen Slootweg. Hij maakt deel uit van de selectie van Jong Oranje en rijdt dit jaar voor het eerst bij de junioren A. Koen heeft al één Europa Cup Finale gereden, vorig jaar in Sofia, Bulgarije. Daar werd hij 12e van Europa bij de Junioren B. Daarnaast hebben wij bij de junioren A ook Teun Schouten. Teun heeft zijn Starclass limiet maar heeft aangegeven dat hij zich dit jaar bij het shorttracken voorlopig zal concentreren op deelname aan het NK en de daarvoor te behalen kwalificatie via de KNSB-Cups.

Dan de meisjes junioren B. Daar rijden net als vorig jaar Esmee Messemaker en Emma van Zuijlen. Voor het eerst dit jaar bij de ‘oudste’ StarClass de eerstejaars B Maureen Onderwater en Laura Otting.

Alle meiden hebben al StarClass-ervaring en hebben ook al diverse NK’s achter de rug. Esmee, Emma en Maureen rijden de StarClass in het team van het RTC (Regionaal Talent Centrum) Dordrecht onder leiding van trainer Benny Bruggemans. En komen weer vanzelf gezellig hun ICHL-maatje Laura tegen.

Dan de jongste StarClass. Daar hebben we bij de Junioren C Viviënne de Jong en Sara van Zuijlen. Viviënne is teamgenoot van Esmee, Emma en Maureen bij het RTC Dordrecht en heeft al een aantal StarClass-wedstrijden en NK’s gereden. Sara is lid van de intergewestelijke talentengroep ZuidWest Nederland. Sara maakt haar debuut in de StarClass.

Bij de Novices heeft Savannah Audier zich geplaatst. Zij rijdt al ruimschoots onder de limieten. In voorgaande jaren hebben haar langebaanwedstrijden wat voorrang gehad is dan ook geen lid van een shorttrackselectie. Dit jaar maakt ze dan toch dit jaar haar debuut in de jongste categorie. Bij de jongens heeft Stan Springer ook zijn limiet gehaald. Het is nog niet bekend of ook Stan zijn debuut gaat maken.

En al onze jongere rijders? We weten zeker dat iedereen het geweldig zal vinden om ooit aan de StarClass mee te doen, dus lekker trainen, plezier maken en voor je het weet mag je op reis!

Geschreven door Hans Onderwater)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

loading