Superleuke eerste schaatswedstrijd in Alkmaar

โ€œIk wil nog een keer.โ€ Het beste compliment dat je van een 6-jarige kan krijgen na zijn eerste dag shorttrack wedstrijdjes. Vandaag was de 1ste Sebra Sports Cup West shortttrack wedstrijd in Alkmaar. Voor David was dit zijn eerste wedstrijd en het was een groot succes.

We reden om 12 uur weg uit Leiden met Jeroen, Kiek, Pom en Ief Straathof. Daarmee hadden we gelijk een brok schaatservaring mee om goed voorbereid te zijn. In de auto werd de uitleg over wat de โ€˜heatboxโ€™ is (zie verderop in dit verhaal) verrassend genoeg afgewisseld met het luidkeels meezingen van verschillende Andre Hazes nummers. Een goed begin dus. We waren lekker op tijd bij de mooie faciliteiten in Alkmaar. De shorttrack baan is wat ruimer dan in Leiden en de toeschouwers kunnen dichter op de baan staan. De kleedkamers waren netjes verdeeld in dames- en herenkleedkamers, maar IHCL was met zoโ€™n grote afvaardiging (22 schaatsers op in totaal 110 deelnemers) dat al snel een van de kleedkamers als IHCL-kleedkamer was geclaimd โ€“ inclusief oranje IHCL-sticker op de deur.

De opzet van de wedstrijden is heel leuk voor kinderen. Bij de jongsten begint iedereen in willekeurig ingedeelde heats. De snelsten van die heats schaatsen vervolgens in de volgende heats tegen elkaar, maar ook de langzamere schaatsers worden in de volgende heat bij elkaar ingedeeld. Daardoor worden de wedstrijdjes steeds spannender (omdat de snelste en langzaamste schaatsers dus na iedere heat meer bij elkaar worden ingedeeld). Na twee heats schaatst iedereen zijn finale. Als je goed kijkt zie je dat de snelsten dus de A-finale schaatsen en de rest de B- en C-finale, maar โ€“ zeker voor de kleinere schaatsers โ€“ is dat niet duidelijk en schaatsen ze dus gewoon hun eigen echte finale. Deze opzet van de wedstrijden is heel leuk omdat iedereen dus sowieso drie wedstrijden schaatst en het steeds spannend blijft, zelfs als je een keer bent gevallen of gewoon nog niet zo snel bent.

Er worden heel veel verschillende wedstrijden gereden dus je moet een beetje in de gaten houden wanneer je aan de beurt bent. Dan gaan de schaatsen weer aan en staan de schaatsers te dringen om de heatbox in te mogen. Dat is de ruimte met twee bankjes waar je moet zitten voordat je aan de beurt bent om te schaatsen. Bij de toppers misschien een moment om nog een keer te focussen op de te leveren topprestatie. Vandaag was het eerder een moment om gezellig met andere schaatsers bij te kletsen. Een gezellige chaos dus, maar de schaatsers weten precies wanneer ze aan de beurt zijn. En dan mogen ze het ijs opโ€ฆ

De schaatsers van de volgende twee of drie wedstrijden gaan steeds tegelijk het ijs op. De helft moet dus wachten โ€˜in de middencirkelโ€™ op het ijs, en kunnen dan gelijk de schaatsers die al aan de beurt zijn aanmoedigen. De eerste heat was 222 meter (twee rondjes) waarbij David in de eerste bocht viel. Hij stond weer op en finishte โ€“ onder vurige aanmoedigingen van andere IHCL-ers (kinderen en ouders) โ€“ ย als vierde. De spanning was vervolgens wat minder en David had gelijk zin in de tweede heat. โ€œDan ga ik derde wordenโ€ keek hij vol goede moed vooruit.

Tussen de wedstrijden door moedigt iedereen elkaar aan, eet wat boterhammen en speelt wat met elkaar. Dat we onze โ€˜eigenโ€™ย  kleedkamer hadden hielp daarbij. Het is leuk om te zien hoe alle IHCL-ers dan bij elkaar betrokken zijn. Iedereen informeert naar elkaar, betrekt elkaar en heeft lol met elkaar.

In de tweede heat, waarin drie rondjes en dus 333 meter werd geschaatst, werd David weer vierde. Of zoals hij het zelf zei โ€œbijna derdeโ€. Voor de finale legde ik hem nog eens uit dat je het startpistool hoort (het is een harde knal) en dus niet naar de starter hoeft te kijken. Dat begreep hij. Dus bij de finale (lees: C-finale) ging David bij het horen van โ€œgo to the startโ€ฆโ€ als een ware professional in de starthouding staan alsof hij op het punt stond de finale van de wereldkampioenschappen te schaatsen. Hij liet zich niet van de wijs brengen dat het โ€œreadyโ€ฆโ€ en startschot vrij lang op zich lieten wachten. Hij startte uitstekend, kwam als derde uit de eerste bocht en hield goed aansluiting met een meisje op de twee plaats. Ik heb zelden een wedstrijd als zo spannend ervaren. David bleef dicht bij het meisje in de buurt maar vond geen gaatje om er langs te komen. In de bochten hielden zij zich steeds beiden in en stepten door de bocht om geen onnodige fout te maken. Op het rechte stuk voor de laatste bocht zag David zijn kans schoon. Hij versnelde en kwam naast het meisje. Zij viel bijna en kon zich nog net staande houden door kort contact met David te hebben. Precies genoeg om David het duwtje mee te geven om de beslissende versnelling in de bocht te maken. David werd met een kleine voorsprong tweede, net voor het meisje. De trotse blik van David met โ€˜dit heb je toch wel gezien hรจโ€™ zal ik niet snel vergeten.

Niet lang na de finale mocht David nog รฉรฉn keer het ijs op. Alle schaatsers van de zelfde leeftijdscategorie waren min of meer willekeurig in teams van vier ingedeeld voor het schaatsen van de relay. David zat in het Cheetah team, samen met Nicky Deltrap van IHCL en twee schaatsers van een andere club. Van ieder team start een schaatser die na een ronde een andere schaatser in zijn team vooruitduwt om de volgende ronde te schaatsen. Het resultaat lijkt een perfecte chaos โ€“ stilstaande gefocuste schaatsers in het midden die wachten op hun beurt, meeschaatsende schaatsers die klaar zijn om het denkbeeldige stokje over te nemen en de andere schaatsers die op volle snelheid door de bocht vliegen. Probeer het een 6-jarige uit te leggen en hij haakt halverwege af. Zet hem op het ijs met andere schaatsers, en ze vinden op wonderlijke wijze hun weg. Een schitterend gezicht, en duidelijk iets waar de schaatsers lol in hebben.

De schaatswedstrijd in Alkmaar was een geweldige zaterdagmiddag. David genoot van het schaatsen. Hij was een van de allerjongsten op het ijs, maar hoorde er helemaal bij. Dat was voor een groot deel ook dankzij de oprechte en enthousiaste steun van de andere IHCL-ers. Wij zijn er volgende keer weer bij en moedigen alle andere jonge schaatsers aan bij IHCL ook mee te doen bij de volgende wedstrijden!

img_4790ย img_5989

No Replies to "Superleuke eerste schaatswedstrijd in Alkmaar"