Shorttrackwedstrijd: dat wil ik ook!

Na het leuke verslag van David en de enthousiaste verhalen die Juul tijdens de trainingen hoorde over de eerste shorttrack regiowedstrijd in Alkmaar hoefde ze er niet lang over te denken: โ€œDat wil ik ook!โ€
De tweede โ€œSebra Sports Cup Westโ€ regiowedstrijd stond voor dinsdag 27 december in Den Haag op het programma. De aanmelding was gemakkelijk gedaan met een e-mail aan Anneke en ze kwam gelijk met een superleuke reactie terug: wat gaaf dat Juul ook wedstrijden wil gaan rijden! In de volgende e-mails met de details over de wedstrijd werd het enthousiasme alleen maar groter: maar liefst 26 IHCL aanmeldingen: supercool?

Dinsdag 27 december was het een vroegertje: we moesten om 07.30 uur in de Uithof zijn, dus om 06.15 uur was het voor Juul tijd om op te staan. Ik vond het eerlijk gezegd best een beetje afzien de dag na kerst, maar ze sprong gelijk uit bed toen ik haar wakker maakte en zei direct: โ€œPap, heb je mโ€™n schaatstas al ingepakt?โ€ Zo, die heeft er gelijk zin in, dacht ik!

Thuis zachtjes naar beneden geslopen om de jongere broers Mees en Jip niet wakker te maken, snel een broodje eten en nog in het donker in de auto naar Den Haag. Natuurlijk geen kip op de weg op dit tijdstip in de kerstvakantie (schaatsers zijn toch bijzondere mensen?) dus we waren er zo.

Met wat gezonde spanning, maar vooral de overtuiging: โ€œWe gaan er een superleuke schaatsdag van makenโ€, stapten we uit bij de Uithof.

Daar zagen we Bo al snel, die net als Juul voor het eerst meedeed met een wedstrijd! Samen op zoek naar de kleedkamers en de rest van de groep kwamen we Thibaut tegen, die ook zijn shorttrack wedstrijd debuut bleek te maken, hoe leuk is dat zo met elkaar?

De IHCL kleedkamer liep snel vol en het was gelijk een gezellige boel. Juul zat toevalligerwijs naast Julia en Julie in de kleedkamer en dat leidde natuurlijk tot de nodige verwarring met Juul, Juul en Juul op een rij: โ€œJa, welke Juul bedoel je nu?โ€ klonk het geregeldโ€ฆ

Priscilla was de coach voor de dag en had alles prima voor elkaar. ย Er werden nummers geregeld voor de nieuwe wedstrijdrijders. Juul kreeg nummer 19 toegewezen. En ze bleek, net als met skeeleren, bij de Pupillen 3 ingedeeld te zijn. Na een kleine spoedcursus in de kleedkamer kon iedereen de benodigde informatie voor de wedstrijd direct online vinden op www.shorttrackonline.info . Superhandig voor startlijsten, indeling van de โ€œheatsโ€ (ja, je leert veel nieuwe woorden op zoโ€™n dag), PRโ€™s die moesten worden verbeterd en natuurlijk de uitslagen van de wedstrijden.

De eerste โ€œheatโ€ was 222 meter en dus 2 rondes. Juul startte snel op de 2e plek achter Stan. Ze viel in de bocht maar ging razendsnel weer verder en wist haar tweede plaats te behouden. Ze kwam trots het ijs af en zei: โ€Zag je dat pap, ik had zoโ€™n voorsprong doordat ik zo snel ging in het begin dat ze me niet eens in konden halen toen ik viel!

En wat is het een leuke sfeer: alle IHCL-ers moedigen elkaar aan en maken lekker veel lawaai als hun teamgenoten in die mooie zwart-oranje pakken rijden tegen schaatsers uit Utrecht, Alkmaar of Den-Haag! Juul vertelde dat je dat ook op de schaatsbaan als je rijdt goed kunt horen en dat dat erg leuk is.

Na de โ€œheatsโ€ volgt de halve finale 333 meter (3 rondes). Juul startte vanaf de buitenkant van de baan op startpositie 5. Dat vond ze lastig starten omdat je dan schuin naar de binnenbocht moet steken met nog 4 andere schaatsers links naast je. IHCL teamgenoten Julie en Stan werden eerste en tweede en Juul eindigde op de vijfde plaats. Ze vond het wel een beetje jammer dat ze geen derde was geworden, want ze had met Julie bedacht dat het wel echt heel cool zou zijn als de drie IHCL-ers op 1, 2 en 3 zouden eindigen? Maar dat mocht de pret niet drukken, want ze had hartstikke goed geschaatst en wat wordt er hier hard gereden, wow wat een jonge talenten allemaal!

Tenslotte volgde de finale 444 meter (4 rondes). Ook dit was weer een spannende race waar het erg hard ging. En natuurlijk met de vraag wie er in de laatste ronde nog net dat beetje extra energie heeft voor een mooi inhaalactie. Onder luid gejuich was dat Pom, die in de laatste meters net haar schaats voorbij haar directe tegenstandster wist te schuiven en met 8/100 seconde verschil de derde plaats veroverde: goed gedaan Pom! Juul reed goed en hard mee, en werd deze race weer vijfde.

Door het grote aantal deelnemers was er deze ochtend geen tijd meer voor relay, dus rond 13.00 uur was de wedstrijd afgelopen en konden de schaatspakken weer uit. Juul vond het geweldig dat ze zo was aangemoedigd en zoveel complimentjes had gekregen van trainers Jeroen en Priscilla, maar ook van andere IHCL-ers: โ€œGoed geschaatst Juulโ€! Ze liep dan ook met een grote glimlach van de baan. Eenmaal thuis aangekomen constateerde Juul tevreden dat ze overall 10e was geworden van de 21 deelnemers in haar klasse. En met skeeleren was ze elke wedstrijd een plekje opgeschoven, van 6e naar 5e, 4e, 3e en uiteindelijk 2e de laatste wedstrijd van het seizoen. Dus Juul zei: โ€œDat ga ik ook doen met shorttracken, dus volgende keer word ik 9e, dan 8e, enz. Wanneer is het volgende wedstrijdje pap?โ€. Het was een topdag!

 
regiohaag2

No Replies to "Shorttrackwedstrijd: dat wil ik ook!"