Medailles op Open Nederlands Kampioenschap 2014

(verslag van Miranda Slootweg)

Het ONK werd weer als vanouds in Amsterdam verreden in plaats van in Turnhout (Belgiรซ). Dit is een internationaal toernooi over twee dagen. Pupillen tot en met masters doen mee, dat betekent lange dagen maar wel erg gezellig!

9 rijders aan de start voor IHCL:
Junioren E/F: Fien Depuydt en Tijn Leijgraaf
Junioren D: Savannah Audier en Mellanie Tiller
Junioren C: Viviรซnne de Jong, Laura Otting en Maureen Onderwater
Junioren B: Emma van Zuijlen
Senioren: Bram van Schie.

(bij internationale wedstrijden wordt er niet gesproken over pupillen 1/2/3, maar junioren D/E/F)

De coaches waren: Koen Slootweg en ik.

Er wordt dit toernooi niet alleen gestreden om de prijzen van het ONK, maar ook voor het klassement van de Golden Sun award. Het klassement om deze prijs gaat over vier wedstrijden, waarvan je er drie gereden moet hebben, Speculaas cup Hasselt (al geweest), ONK Amsterdam (op dit moment ook al geweest), Closing games Turnhout op 12 april en Easter Cup Gent op 19-20 april.

Dag 1
zaterdag

Er werd verzameld door IHCL om 9.15uur, zaak voor de coaches om de relayteams in te leveren bij de wedstrijdleiding, de rijders aan te melden, de cap nummers uit te delen en de rijders op tijd op het ijs te hebben voor het inrijden. Gelukt. Na het inrijden vond de openingsceremonie plaats. Alle deelnemende clubs worden รฉรฉn voor รฉรฉn omgeroepen, alle rijders mogen dan een ererondje rijden. Hierna konden we aan de wedstrijd beginnen!

Foto: Jolanda Otting, IHCL rijders maken zich op voor hun ererondje

De afstanden van vandaag zijn: 333meter voor junioren E/F, 500meter voor junioren D en de 1000meter voor junioren C tot en met masters.

Ook wordt op de eerste dag de relay verreden, en de heat voor de afstand van dag 2 en deze afstand is: 222meter voor junioren E/F, 333meter voor junioren D en de 500meter voor junioren C tot en met masters.

Relay

Van IHCL verscheen er een relayteam aan de start; Savannah, Laura, Maureen en Viviรซnne.

Ze werden als junioren C ingedeeld bij de oudere categorie senioren. Maakt dit de dames bang? Zeker niet. Ze namen gewoon vanaf de start de koppositie in beslag en gaven die niet meer weg. Zo wonnen ze met overmacht de relay! Top.

Junioren E/F

Finales 333 meter

Fien: ze had heel goed gestreden dus een A-finale voor haar. Hierin kwam ze terecht met vier Duitse meisjes en een Nederlandse. Ze reed goed voorin mee, helaas waren de Duitse meisjes niet zo netjes waardoor ze uit de bocht geduwd werd. Hierdoor kwam ze een beetje teleurgesteld als zesde over de streep.

Tijn: hij had er net zoveel zin in als Fien en presteerde goed. Op de 3 ronden kwam hij in de B-finale terecht. Daarin was hij snel weg en plakte daar wat snelle rondjes achteraan en kwam zo als winnaar over de streep!

Junioren D

Finales 500 meter

Savannah: zij had niet de minste A-finale, vier rijdsters die aan elkaar gewaagd waren. Voor Savannah geen probleem, ze ging hard van start. Mede hierdoor kwam er een persoonlijk record en behaalde ze de derde plaats.

Mellanie: dit was zeker niet de wedstrijd van Mellanie, maar wat een doorzetter! Ondanks al haar vallen ging ze gewoon door, klasse. En je weet maar nooit in het shorttrack kan er altijd nรณg eentje vallen.

Ze kwam in de C-finale terecht, maar ook helaas ging het in deze rit weer misย  – snel opstaan en weer doorgaan. Een vijfde plaats voor haar.

Junioren C

Finales 1000 meter

Laura: ze ging het anders doen dan normaal, door dit toernooi tactisch te rijden en dat bracht haar in de B-finale. Iedereen reed daar sterk mee, Laura mengde zich er goed tussen en daardoor kwam ze als tweede over de streep.

Maureen: begon goed aan haar toernooi door zich te plaatsen voor de A-finale. Ze wist wat ze wilde doen in deze rit en voerde dat ook netjes uit. Een tweede plaats en dus een goede start voor in het klassement.

Viviรซnne: door een penalty in de halve finale kwam ze in de C-finale terecht, om in de race te blijven voor het klassement moest ze deze rit winnen en dat deed ze ook keurig.

Junioren B

Finale 1000 meter

Emma: had er zin in en reed zich als enige Nederlandse in de A-finale. Ze kwam daar tegen drie Belgische rijdsters te staan. Ze kon goed meekomen, maar moest ze toch voor laten gaan: een vierde plaats voor haar.

Senioren

Finale 1000 meter

Bram: hij reed zijn eerste shorttrackwedstrijd sinds Summer camp Oberstdorf weer en kwam in de B-finale. Ook in deze rit zaten de rijders dicht bij elkaar, maar Bram kwam gewoon als eerste over de finish. Helaas moest hij zich na dag 1 afmelden wegens een knieblessure.

Foto: Jolanda Otting, openingsceremonie

Dag 2 zondag

De junioren B en senioren mochten uitslapen, omdat zij laat klaar waren op dag 1. De pupillen waren vroeg klaar en mochten ook weer vroeg van start. Om 8.00 inrijden. Voor de coach betekende dat dan ook weer vroeg op na een late dag, maar dat was totaal geen probleem! Zeker niet als je deze enthousiaste rijders mag coachen.

De afstanden van vandaag zijn het vervolg op de heats die op dag 1 al verreden zijn. Namelijk, zoals eerder verteld, de 222 meter, 333 meter en de 500 meter. Ook stonden de super finales op het programma.

Aan het einde van de dag was er een pasta party, waar alle rijders pasta konden eten. Dan kan je nog even na kletsen met je tegenstanders. Ook werden tijdens de pastaparty de prijzen uitgereikt. Gezellig! En bij het ONK is er altijd voor iedere deelnemer een prijs, voor de beste 5 een beker en voor de top 3 een iets grotere beker met een bloemetje. En niet te vergeten een clubklassement.

Junioren E/F

Finales 222 meter

Fien: ze trok haar lijn van gisteren door door een persoonlijk record te rijden! Ze verscheen aan de start in de C-finale. Ze liet zich niet aan de kant zetten en reed zo naar de eerste plaats.

Tijn: hij had de smaak van gister te pakken en wilde meer. Dit doel behaalde hij door zich te plaatsen voor de A-finale. Deze finale reed hij goed, helaas finishte hij met een kickfinish. Deze is net als bij het langebaan strafbaar in het shorttrack. Daarom kreeg Tijn helaas een penalty.

Prijsuitreiking

Fien eindigde op de negende plaats en Tijn behaalde ondanks zijn penalty de zevende plaats.

Beiden fantastisch gedaan!

Junioren D

Finales 333 meter

Savannah: ook op deze afstand wist ze een persoonlijk record te rijden. Ze ging van start in de A-finale met dezelfde rijders als op de 500 meter. Weer dicht bij elkaar, ook nu kwam ze als derde over de finish.

Mellanie: vandaag zat het haar weer niet mee. Maar in de D-finale werd dat anders. Een nieuwe rit, dus nieuwe kansen. Deze keer gingen we het anders aanpakken, rustig blijven rijden. Zo kon ze haar laatste rit van het toernooi afsluiten zonder val en een eerste plaats. Kanjer!

Superfinale

777 meter

Savannah mocht door haar twee startplaatsen in de A-finale van start in de superfinale. Zo’n superfinale bied kansen om hoger te komen in het klassement, want hier krijg je namelijk meer punten.

Na een tactische vlekkeloze rit hoefde ze maar รฉรฉn tegenstandster voor te laten. Ze eindigde als tweede.

Prijsuitreiking

Mellanie had het zeker niet slecht gedaan dit toernooi en eindigde in het overal klassement op een mooie twaalfde plaats!

Savannah behaalde door haar prestaties een derde plaats, gefeliciteerd!
Foto: Michel van Zuijlen

Junioren C

Finales 500 meter

Laura: ze viel in haar heat, ze wist zich daarna wel te plaatsen voor de B-finale als gevolg van een penalty in de hogere halve finale. Zij had de snelste tijd van de lagere halve finales en werd zo doorgeschoven. In de B-finale pakte ze gewoon even de winst.

Maureen: zij stond wederom in de A-finale met dit maal de derde plaats als resultaat, heel netjes.

Viviรซnne: ook zij werd naar voren geroepen in de A-finale. Voor haar een vierde plaats.

Superfinale

1500 meter

Aan de start verschenen van IHCL Maureen en Viviรซnne.

Met zijn vijven aan de startlijn. De eerste plaats is al buiten bereik, aangezien deze rijdster alle afstanden gewonnen had. Het ging dus om plaats twee en drie. Na een tactische race van alle meiden kwam Maureen als tweede en Viviรซnne als vierde over de finish.

Prijsuitreiking

Alle drie hartstikke goed gereden en dat is terug te zien in het eind klassement:

Laura reed zich naar de zesde plaats en Viviรซnne kwam op de vierde plaats.

Maureen steeg nog een plaatsje door goed te rijden in de super finale en zo mocht ze het podium op voor de tweede plaats, gefeliciteerd!
Foto: Michel van Zuijlen

Junioren B

Finales 500 meter

Emma: vandaag reed ze ook weer lekker door waardoor ze in de A-finale belandde. Ook hierin streed ze tegen drie Belgische rijdsters die haar net iets te snel af waren. Ze kwam als vierde over de streep.

Superfinale

1500 meter

Aangezien er steeds vier dezelfde dames in de A-finale stonden, verschenen nu ook dezelfde rijdsters aan de start. Emma haar doel was niet op kop rijden en gewoon meerijden. Dit plan voerde ze top uit, tot aan de finish kwam ze goed mee en eindigde als vierde.

Prijsuitreiking

Omdat de junioren B meereden met de junioren A en senioren, werden pas bij de prijsuitreiking de categorieรซn gescheiden.


Emma reed een toptoernooi en mocht haar zilveren medaille ophalen, gefeliciteerd!
Foto: Michel van Zuijlen

Senioren prijsuitreiking

Hij had maar รฉรฉn dag geschaatst maar dat betekent niet dat je uit de uitslag geschrapt wordt. Bram behaalde daardoor nog de negende plaats, niet slecht met vijftien deelnemers.

Clubklassement

Dit was de grootte verrassing! We bleven over bij de top twee. Het ging tussen SVU (Utrecht) en IHCL, maar ja, tegen 24 rijders kunnen wij niet op. Maar een tweede plaats van de 25 deelnemende clubs is niet slecht met maar negen deelnemers! Super gedaan. En volgens mij is mijn coachdebuut wel geslaagd, met wat hulp van Koen op zaterdag.

Foto: Michel van Zuijlen, de prijzen van IHCL. Er waren helaas al een paar rijders naar huis.

Een geslaagd weekend dus, dit blijven de leukste wedstrijden van het seizoen en er komen er nog twee aan die net zo gezellig zijn! Daar zullen ongetwijfeld ook deze rijders aan de start verschijnen.

Zien we jou daar ook? Turnhout Closing games 12 april en Easter Cup Gent 19-20 april. Vragen over deze wedstrijden? Kunnen altijd gesteld worden!

No Replies to "Medailles op Open Nederlands Kampioenschap 2014"