1e Test op parcours NK Baan Nijeveen groot succes

Dubbel zilver, een klassementsleider en acht directe tickets voor het NK

Zaterdag 19 april was het dan alweer de tweede wedstrijd in de landelijke baancompetitie inline skaten bij de jeugd. Plaats van actie was Nijeveen in Drenthe, vlakbij Meppel. Dus vroeg op om rond negen uur aan te komen bij het aankomende NK parcours in het Hemelvaartsweekend. Dus oefenen en kijken of de baan je ligt. En zie daar, het werd een groot succes voor team IHCL !

Het programma van deze dag bestond uit de 1000 meter en de puntenkoers. De 1000 meter telt zowel mee voor het sprintklassement als het lange klassement. Je gaat hier in series van 6 tot 8 rijders van start om je te plaatsen voor de halve finale. De heatwinnaars gaan door + de tijdsnelsten. Je rijdt dus niet zo zeer op plaats maar op tijd. Hetzelfde geldt voor de halve finale totdat er 7 mensen overblijven in de finale.

De puntenkoers telt alleen voor het lange klassement. Na een paar loze ronden luidt de bel en wordt er vervolgens iedere ronde gesprint. Nummer 1 krijgt 2 punten, de nummer 2 1 punt. De laatste ronde klinkt weer de bel en wordt er afgesprint voor 3,2,1 punten. Degene met de meeste punten wint, bij evenveel punten geldt de finishuitslag. Wordt je een rondje ingehaald ? Dan moet je uit je wedstrijd en ben je ook je punten kwijt.

Ook vandaag konden de finalisten van de 1000 meter en de eerste acht rijders van de puntenkoers een rechtstreeks ticket verdienen voor de NK Baan. De overige werken hard aan hun sprintklassement en lange klassement want na drie wedstrijden worden de uitnodigingen door de KNSB verzonden.

De 1000 meter telt dus mee voor beide klassementen. ’t is een lange sprint op tijd. Maar je kunt ook vaak niet alles op kop sprinten want dan stort je weer in. Kortom een moeilijk onderdeel. Maar juist hier sloeg team IHCL een grote slag.

Vandaag reden namens de IHCL Jesper de Jong en Savannah Audier bij de pupillen 1, Eva van Til, Madelief de Jong en Matthijs Janssen bij de kadetten en Maureen Onderwater bij de Junioren B. Savannah mocht het spits afbijten. In de heat keek ze de kat even uit de boom maar ze kende haar tegenstanders en wist dat ze snel genoeg was om de heat te winnen. Ook Jesper ging zonder problemen door. Voor Eva zou het spannend worden. Ze kwam vooral in de tweede helft van haar race goed op gang en reed steeds beter. Na afloop was het billen knijpen maar ook Eva was doorgedrongen tot de halve finale van 14 rijders. Madelief had het moeilijk, ze reed iets te veel meters en moest dat bekopen met uiteindelijk de 28e plaats. Daarna Matthijs. Hij reed in een serie die heel erg snel was. Hij kon fantastisch mee en de tijd was zo snel dat hij gelijk wist dat het goed zat. Ook Maureen zat in een heat met goede snelheid. Waar het dreigde in te zakken kon ze goed meehelpen en ook zij bereikte de halve finale.

In de halve finale konden Savannah en Jesper in gezelschap van een medevluchter een mooie voorsprong nemen en eigenlijk eenvoudig de finale bereiken, met een direct NK ticket als beloning. Voor Matthijs en Eva was de halve finale het eindstation. Matthijs reed sneller dan in zijn heat maar de 14e plaats was het maximaal haalbare. Eva was al heel blij dat ze de halve finale had bereikt en wist ook nog op karakter twee rijdsters te verschalken. Een mooie 12e plaats dus en heel veel punten voor de klassementen voor beide rijders. Daarna weer de beurt aan Maureen. Haar halve finaletegenstanders wisten dat de eerste halve finale wat trager was verlopen en het werd dan ook รฉรฉn enorme sprint die bijna drie seconden sneller verliep dan de eerste halve finale. Dit betekende dat ook Maureen de finale wist te bereiken en zeker was van het ticket voor de NK Baan. Bovendien voor haar ook een ticket voor de NK Weg, eind augustus in Wezep. Deze is vanaf kadetten en ouder.

In de finale was er voor Savannah flinke tegenstand. Bekende langebaanster Debby Behr was in topvorm en ook Roosmarijn van der Vaart en Simone Veenstra horen tot de landelijke top 4. Savannah reikte tot de derde plaats. Een uitstekend begin van de dag. Jesper vocht een duel uit met Jeroen de Kroon en Christiaan Haasjes en liet zich een beetje verrassen. Wel een derde plek dus ook uitzicht op een mooie dag. Maureen kon goed meekomen in een snelle finale met de grote dames maar verder dan de al meer dan mooie 7e plek zat er niet meer in.

Daarna was het pauze en keken de rijders naar de 300 meter van de junioren A tot en met senioren. Genieten van Ronald Mulder, Manon Kamminga en al die landelijke toppers. Waaronder hun eigen trainer Marieke van Hoek en clubmaatje Teun Schouten. Wat een snelheid, wat een spektakel. Ondertussen kwam Michel Mulder, die niet meedeed, langs in het publiek en gingen de IHCL rijders natuurlijk wat graag met hem op de foto !

Dan de puntenkoers. Eerst Savannah. Zij reed continu voorin en pikte bij diverse sprints de punten in. Ze had de pech dat Debby Behr heel slim de eerste en laatste punten pakte waardoor ze net genoegen moest nemen met een tweede plaats. Wel een NK ticket, inmiddels haar vierde. Ook de zilveren medaille voor de gehele dag.

Jesper was daarna aan de beurt. Hij koos een aantal sprints uit voor de punten en het volgen van een aantal concurrenten. Die tactiek werkte. Hij werd weer derde maar doordat zijn concurrent punten liet liggen leverde dit naast een direct NK ticket ook een prachtige zilveren medaille op voor de hele dag. Jesper is de eerste die nu alle vijf tickets voor het NK heeft verzameld !

Bij de kadetten meisjes waren Eva en Madelief aan de beurt. Madelief had een tegenvaller op de 1000 meter en haar klassement dreigde een beetje in te zakken. Het kwam uit haar tenen maar heel verbeten reed ze deze puntenkoers naar een prachtige 12e plaats waardoor ze weer helemaal back in town is. Eva moest een paar plaatsen toegeven maar 21e plek was toch goed voor een 16e plaats in het dagklassement.

Matthijs moest flink hard vechten bij de kadetten jongens. Van achteruit werkte hij zich op naar de achtste plaats maar helaas werd hij bij een manoeuvre van wat grotere collega’s vakkundig naar achter gezet waardoor hij weer opnieuw moest beginnen. Een 15e plek maar dit leverde hem wel een 13e plek in het dagklassement !

Als laatste was Maureen aan de beurt in een wedstrijd over 37 ronden. Brutaal pakte ze bij de 2e sprint de volle punten. Daarna gingen 4 dames er vandoor en pakten een halve ronde. Zij verdeelden alle punten en in het achtervolgende peloton waren nog maar 2 rijdsters met punten, waaronder Maureen. Het was voor Maureen dus zaak om afwachtend te rijden en in het peloton te rijden. De speaker dreigde even roet in het eten te gooien door aan te kondigen dat bij het ronde inhalen van de 4 dames de punten kwijt zouden zijn. Maureen en haar lotgenoot sprongen wanhopig uit het peloton weg maar de speaker herstelde zijn fout. Het gaat alleen zo als je door het grote peloton op een ronde wordt gezet. De demarrage kostte Maureen kracht maar ze kwam niet meer in gevaar. Een prachtige 6e plek en een 7e in de dagrangschikking. En weer een ticket voor NK Baan en NK Weg. Ondertussen het achtste ticket van de ploeg deze dag.

We hebben nu twee wedstrijden achter de rug. Jesper de Jong is nu trotse klassementsleider bij de Jongens Pupillen. Savannah Audier rukt op naar de vierde plaats bij de Meisjes Pupillen. Maureen Onderwater stormt de landelijke top 10 binnen met een keurige 8e plaats. Zij hebben nu 5,4 en 3 tickets voor het NK.

Matthijs Janssen staat nu 16e bij de Kadetten jongens en Eva van Til staat 21e en Madelief de Jong 26e bij de Kadetten meisjes. Zij hebben nog รฉรฉn wedstrijd de kans om hun klassement zo goed mogelijk te maken zodat zij รฉรฉn of meerdere NK tickets kunnen veroveren. Een flink aantal tickets hoort nog tot de mogelijkheden.

Deze derde wedstrijd wordt gehouden op zaterdag 17 mei in het Friese Haulerwijk. Een mooie piste van 200 meter. Misschien weer wat rijders die op daglicentie willen proberen ? Voor meer informatie vraag het de trainers Jos Dohle en Marieke Dohle-van Hoek.

Zie weer voor veel foto’s onze facebookpagina en www.skeelerhuus.nl

Daguitslag: http://www.schaatsen.nl/Upload-2014/evenementen/96895/100831/Daguitslag%20Nijeveen%202014.pdf

Klassement: http://www.schaatsen.nl/Upload-2014/evenementen/96895/100832/Klassement%20Nijeveen%202014.pdf

 





 

 

No Replies to "1e Test op parcours NK Baan Nijeveen groot succes"