Eerste landelijke baancompetitie: direct succes voor IHCL!

Zilver voor Jesper de Jong en zes directe tickets voor het NK Baan !!

Zaterdag 12 april werd de eerste wedstrijd voor de landelijke baancompetitie jeugd bij het inline-skaten verreden op de piste in Almere. Terwijl een deel van de IHCL op dezelfde dag in het Belgische Turnhout nog รฉรฉn van laatste shorttrackwedstrijden onveilig maakten was er een mooi IHCL team aanwezig in Almere, en aardig wat rijders in de gloednieuwe IHCL skeelerkleding.

Het team bestond uit : Jesper de Jong, Savannah Audier, Maureen Onderwater, Eva van Til, Matthijs Janssen, Madelief de Jong, Brit Qualm, Olin Verhoog en Rik Qualm. Van de IHCL-maandagavondtraining waren ook Ruby van Tol (Koudekerk) en Esmee van der Plas (Woubrugge) aanwezig. Een mooie ploeg tussen nagenoeg alle Nederlandse toppers van het inline-skaten bij de jeugd. De rijders zijn door de trainers Marieke van Hoek en Jos Dohle klaargestoomd voor de eerste wedstrijd tijdens de goedbezochte IHCL indoortrainingen in de Leidse ijshal.

Hoe werkt het ? Er worden bij het inlinen diverse onderdelen verreden: de 300 meter tijdrit, de 500 meter series, de 1000 meter series, de afvalkoers en de puntenkoers.

Naast de diverse regionale competities zoals de KNSB Zuid Holland Jeugdskeelercup en de Mijnten Cup is er voor de jeugd vanaf Pupillen 1 ook een landelijke baancompetitie. Deze bestaat uit 6 wedstrijden door het hele land. Deze wedstrijden zijn ook selectiewedstrijden voor het Nederlands Kampioenschap. Het NK Baan is op 29/30/31 mei in Nijeveen, het NK Weg (alleen junioren en kadetten) is eind augustus in Wezep.

De eerste drie wedstrijden tellen mee voor het NK Baan. Iedere wedstrijd zijn er een aantal onderdelen aan de beurt. Eindig je bij zo’n onderdeel bij de eerste 8? Dan heb je direct ticket op het NK te pakken. Na de drie wedstrijden worden de rest van het veld uitgenodigd op basis van het klassement waarbij er een klassement is voor de sprintonderdelen (300-500-1000) en de lange onderdelen (weer 1000-afvalkoers-puntenkoers). Per onderdeel worden 20-25 rijders uitgenodigd.

In Almere stonden de 300 meter. de 500 meter series en de afvalkoers op het programma. De 300 meter rijd je alleen, 1,5 ronde op de piste in Almere. Op basis van de uitslag worden de series voor de 500 meter samengesteld. Deze rijd je met 4 of 5 rijders. De nummers 1 en 2 gaan steeds door naar de kwartfinales (16 rijders), halve finales (8 rijders) en finale (4 rijders). In de afvalkoers start je in een peloton en vallen er om een aantal ronden 1 of meerdere rijders af die als laatste over de streep komen.

De wedstrijd was zeer succesvol voor het IHCL team. Een zilveren medaille plus zes directe tickets voor het NK Baan. Vlaggendrager van het team was natuurlijk Jesper de Jong. Hij rijdt samen met zijn zus Madelief sinds dit seizoen bij de IHCL, in de kleding van hun sponsor Skeelerwielen.nl . Hij werd bij de jongens pupillen 1 op de 300 meter vierde, op de 500 meter tweede en op de afvalkoers derde. Een prachtige prestatie met als beloning een zilveren medaille plus drie directe tickets voor het NK. En gelijk een medaillekandidaat !

Zeker zo mooi was de prestatie van Savannah Audier bij de meisjes pupillen 1. Zij werd in totaal 6e met een vijfde plaats op de 300 meter, een vierde plaats op de 500 meter en een tiende plaats op de afvalkoers. Dit betekent dus weer twee directe tickets voor de 300 meter en de 500 meter. Door de tiende plaats bij de afvalkoers is ze ook op deze afstand volop in de race voor een NK ticket.

Het laatste directe NK ticket was voor Maureen Onderwater bij de meisjes Junioren B. Op de afvalkoers knokte zij zich in een harde wedstrijd naar een mooie vijfde plaats met als beloning een ticket voor de afvalkoers op de NK Baan. Haar debuut bij de ‘grote’ meiden van de junioren B leverde verder nog een 13e plek op de 300 meter en een 17e plek bij de 500 meter. Geen directe tickets maar het NK is binnen handbereik. In totaal werd zij deze wedstrijd 11e.

Met Madelief de Jong (23e)ย en Eva van Til (25e)ย bij de kadetten meisjes (junioren C) en Matthijs Janssen (18e)ย bij de kadetten jongens hebben we drie rijders die vorig jaar al ervaring hebben opgedaan in de landelijke competitie. Toen waren ze nog pupil 1, nu kadet. En daar gaat het er alweer een stuk harder aan toe. Alle drie hebben het tussen de top van Nederland er meer dan goed van af gebracht. Metย deze klasseringenย zijn zij volop in de race om het NK te bereiken. In de volgende wedstrijden kunnen zij hun plek veilig stellen.

Daarnaast een groot compliment aan een aantal debuterende rijders. Zij hebben geknokt voor wat ze waard zijn in dit sterke deelnemersveld. Brit Qualm leverde van hun de opmerkelijkste prestatie met een fraaieย 12e plaats op de afvalkoers. Brit is van de lange adem en kan nog veel verder komen op dit onderdeel. Ze reed op daglicentie mee en we hopen dat we haar nog in รฉรฉn van de volgende wedstrijden terugzien want hiermee heeft ze een echte kans op een NK ticket. In totaal werd Brit 22e in de uitslag. Voor Olin Verhoog (33e)ย , Rik Qualm (33e), Ruby van Tolย (37e)ย en Esmee van der Plas (32e)ย zal het wat moeilijker worden maar de schat aan ervaring die zij in Almere hebben opgedaan nemen ze mooi mee in de rest van dit prille inline seizoen !

Op 19 april gaat de tweede wedstrijd worden gehouden in Nijeveen. Dat is een mooie oefening want daar wordt in het Hemelvaartsweekend het NK gereden. Een flink deel van deze IHCL rijders zien we dan ook weer op het asfalt verschijnen.

Veel foto’s zijn er te zien op www.skeelerhuus.nl en www.skeelerstaphorst.nl

ย IMG_8893 IMG_8870 IMG_8868

 

No Replies to "Eerste landelijke baancompetitie: direct succes voor IHCL!"