NK shorttrack 2014

Nederlands Kampioenschap 2014 – verslag van Miranda Slootweg

4 en 5 januari was het eindelijk dan zo ver! Het NK shorttrack waar acht rijders van IHCL aan de start verschenen. We hoefden niet heel lang te reizen, want het NK werd verreden in Amsterdam. Leuke en gezellige ijsbaan. Op zaterdag werden bijna alle heats en halve finales gereden, dat betekent op zondag finaledag. Had je je niet geplaatst voor de finales, dan kwam je op zondag niet tot weinig in actie. Maar dan kon je wel genieten van alle mooie inhaalacties. Op zondag werd het helemaal gezellig, omdat al vroeg de fans van IHCL arriveerden. Een heel groot gezelschap die zich goed hebben laten horen! Onwijs leuk! Die aanmoediging konden we ook goed gebruiken.

IHCL supporters op de tribune, GOOO ICHL!

De acht deelnemers zijn:

Junior C: Laura Otting, Viviënne de Jong en Maureen Onderwater

Junior B: Emma van Zuijlen, Esmée Messemaker en Koen Slootweg

Junior A: Teun Schouten

Senior: Miranda Slootweg (ik)

Voor sommigen onder ons is dit hun eerste NK: Laura, Viviënne en Maureen. Iedereen heeft hard zijn best gedaan en gereden zo hard ze konden. Teun en ik streden mee tussen de nationale top van het shorttrack en dat is toch wel gaaf! Normaal gesproken ga je naar ze kijken en nu rijd je zelf in de baan met ze. Altijd een leuke ervaring.

Dat er goed gereden is, is ook in de uitslagen terug te zien, Laura reed ondanks pijn in haar rug een goed NK met zelfs een persoonlijk record. Ze ging nog nooit harder op de 500 meter, een nieuw pr in een tijd van 52.278 seconden.

Viviënne was ook lekker op dreef, door tactisch te rijden op de 1000 meter kwam ze zelfs in actie in de B-finale 1000 meter, goede prestatie. Helaas lukte dit niet op de andere afstanden, maar zeker goed gereden!

Dan Maureen: onze derde rijdster bij de dames junioren C heeft ook niet onverdienstelijk gereden. Ze kwam in actie in drie B-finales, op alle afstanden een finale. Jammer genoeg niet genoeg punten bij elkaar gesprokkeld voor de superfinale, maar wel een mooie prestatie. En goede zaken voor het klassement.

De junioren B, bij de heren komt IHCL topper Koen in actie, rijdend bij jong oranje is hij favoriet voor de titel. Bij de dames rijden Esmée en Emma.

Laten we beginnen bij de dames. Deze categorie is niet heel groot, een aardige kans dat je in de finale staat. Vooral op de 1500 meter, daar rijd je dan al sowieso zo een B-finale. Maar je moet er nog wel even voor rijden. Het tegenovergestelde geldt bij de heren, deze categorie is goed gevuld.

Onze eerste troef is Emma, een super toernooi gereden. Een B-finale op de 1500 meter waar ze een mooie strijd leverde met clubgenootje Esmée. Deze strijd won ze door erlangs te gaan in de laatste bocht en als eerste over de streep te rijden. Ook kwam ze nog in actie in de B-finale 1000 meter, waar ze tweede werd.

Esmée reed twee B-finales en een A-finale, waarin ze terecht kwam met een beetje geluk. In de A-finale won ze een bronzen medaille op de 1000 meter, dankzij wat hulp van een andere rijdster en een penalty van een rijdster die voor haar eindigde. Geluk moet je af en toe hebben. Alsof dat niet genoeg was reed ze ook nog eens drie persoonlijk records dit toernooi. Niet slecht gedaan!

Nu Koen, favorietenrol maar Koen bleef rustig en deed zijn ding. Het blijft shorttrack, vallen kan altijd en je moet geen penalty krijgen, want dan kan je je titel vergeten. Zijn taak dus: blijven staan en geen gekke dingen doen. Hij ging dan ook naar huis met 3 gouden medailles, één zilveren en de titel. Goede zaak. Hij reed zelfs nog een persoonlijk record op de 500 meter van 44.596 seconden! Zijn mooiste rit was toch wel de super finale 1500 meter, hij lapte zijn tegenstanders een rondje en kon zo met twee handen in de lucht over de finish. Nederlands Kampioen!!

Koen neemt zijn titel in ontvangst.

Teun in achterste positie, op kop Sjinkie Knegt

Teun rijdt bij de junioren A, die ingedeeld zijn bij de heren senioren, een hele ervaring. Dan rijd je ineens tegen de top van Nederland. Onder andere Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt. Het eindklassement wordt wel gescheiden. Hij mocht een C-finale rijden, omdat er gereden moest worden voor het klassement van de junioren A. Deze rit reed hij sterk. Hij ging naar huis met 2 persoonlijke records, één op de 500 meter met een tijd van 47.460 seconden, en op de 1500 meter een tijd van 2 minuten en 31.295 seconden.
Dan houden we mij nog over, ik reed bij de dames senioren, en dus ook tussen de top van Nederland. Bekende is Jorien ter Mors. De B-finale 1500 meter was mijn beste prestatie. Voor deze finale werd je automatisch geplaatst, omdat onze categorie net als de dames junioren B heel klein is. Bij de andere afstanden hoefde ik alleen voorrondes te rijden, en had ik zondag dus rust.

Zo. Dit was het individuele toernooi, er wordt natuurlijk nog een relay verreden. Voor IHCL twee teams, bij de dames junioren bestond het team uit Esmée, Viviënne, Emma en Maureen. Zij reden een dijk van een heat en plaatste zich voor de finale. Deze finale werd nog spannend maar na een gevecht tegen TRIAS (Leeuwarden) kwamen ze als tweede over de streep, en mochten ze een zilveren medaille in ontvangst nemen!Het tweede team reed bij de heren senioren, met Teun, Robbert-Kees, Jasper en Victor. Zij kwamen helaas niet verder dan de heat, waarin ze hard gestreden hebben.

Als laatste reed Koen in een gewestelijk team, met drie rijders van IJVZ. Ze hadden een hele goede heat gereden die ze wonnen. Ze mochten dan ook starten in de finale op zondag. De finale ging niet geheel vlekkeloos, we waren wat valpartijen in het team, en ook nog bij andere teams, wat het spannend hield. Maar ze bleven doorrijden (altijd blijven rijden bij het shorttrack, je weet maar nooit) en met deze mentaliteit behaalden ze een bronzen medaille. Dat zet de teller voor Koen op 3x goud, 1x zilver en 1x brons!

De medaillewinnaars, het zilveren dames relay team: Esmée (ook een bronzen plak op de 1000meter), Viviënne, Emma en Maureen. En Koen met zijn behaalde medailles.

Was een mooi weekend, fantastisch shorttrack gezien en alle IHCL rijders hebben erg goed hun best gedaan! Coaches bedankt voor het coachen en ook alle IHCL supporters bedankt voor het aan komen moedigen!!

No Replies to "NK shorttrack 2014"