Lid van de Maand #1: David Linse

Bij IHCL doen we wat nieuws: Lid van de maand!

We willen graag elke maand een van onze 125 leden in het zonnetje zetten. Elk lid, van jong tot oud, van vrijwilliger tot rijder, maakt IHCL uniek met hun speciale verhaal. We willen ze hiermee de kans geven om dat verhaal te vertellen. Ons eerste lid van de maand is een van onze jeugdleden: David Linse.

David Linse traint nu al 6 jaar bij ons. Hij staat altijd op het ijs met een lach en een sterke motivatie om zo goed mogelijk te worden. Hij is dan ook echt een multitalent. Hij rijdt niet alleen internationaal shorttrackwedstrijden maar hij hockeyt ook op een hoog niveau. Na een van zijn trainingen gingen we met hem in gesprek over zijn ervaringen bij IHCL.

Op welke dagen train je bij IHCL? Op de zondag, maandag en vrijdagochtend.

Die vrijdagochtendtraining is nieuw, kan je daar wat over vertellen? Dat is een speciaal selectieuur voor mensen die bepaalde limieten hebben gereden. We doen daar nu vooral techniek. Koen Slootweg geeft ons daar training. Je moet wel vroeg opstaan, maar dat is het waard. Het is een goede training.

Hoe lang schaats je al? Sinds mijn 4de schaats ik al met mijn vader op de Singel. Dat vond ik toen erg leuk en ik ben daarom toen ik 6 was, 6 jaar geleden dus, begonnen met shorttracken bij IHCL.

Waarom shorttrack? Ik vind het leuk dat het op een kleine baan is en dat je met allemaal mensen tegelijk in de baan rijdt. Je kan lekker inhalen, dat maakt het spannend. En het gevoel als je de bocht ingaat.

Het gevoel? Het is gewoon het gevoel, het geritsel van het ijs als je je hand erop legt, dat heb je niet bij bijvoorbeeld langebaan. De spanning in je lijf als je de bocht ingaat is heel uniek voor shorttrack.

Wat maakt IHCL speciaal? Het is gewoon erg gezellig tijdens de trainingen en er zijn ook leuke activiteiten zoals het startkamp waar je dan kennis kan maken met iedereen en voor het eerst kan schaatsen als je het in de zomer niet gedaan had. Het is hier heel leuk en je gaat hier ook veel vrienden hebben. We hebben leden van jong tot oud, dus iedereen kan wel komen schaatsen. (Wil jij ook gezellig een keer komen shorttracken? Je kan altijd proeflessen bij ons doen.)

Heb je een doel binnen het shorttracken? Mijn doel is al vanaf dat ik heel klein was internationaal schaatsen, en dat is nu gelukt en dat wil ook vooral blijven doen. Dat zijn ook mijn favoriete wedstrijden om te rijden. Mijn doel is nu zo veel mogelijk PR’s (Personal Records) te halen en bij elke wedstrijd zo hard mogelijk proberen te gaan.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Je moet vooral heel aardig zijn, het moet altijd gezellig zijn. Je moet gespierde benen hebben, dat is heel belangrijk. Je moet ook niet bang zijn voor snelheid of dat je gaat vallen, want dat gaat sowieso wel gebeuren.

Kijk je zelf veel shorttrack op tv? Ja, nu zijn er natuurlijk nog geen wedstrijden op tv, maar ik heb de olympische spelen helemaal gekeken. (Benieuwd naar wanneer de volgende grote wedstrijd is? Kijk dan op onze kalender.)

Wie is dan je favoriete shorttracker? Sjinkie Knegt. Hij is gewoon heel goed, de manier waarop hij schaatst is geweldig. Het is natuurlijk wel heftig wat er gebeurd is met de kachel maar daar is hij heel knap bovenop gekomen.

Wat zijn je favoriete oefeningen? Steigerung, dat is langzaam beginnen en steeds harder gaan en natuurlijk de relay. (Meer weten over de relay? Bekijk deze informatieve video van de KNSB.)

Doe je ook nog andere sporten? Ja, ik hockey bij de C1. Dat doe ik op dinsdag en donderdag. Op zaterdag heb ik wedstrijden.

En wedstrijden voor shorttrack? Ik rijd de regiocompetitie en de Star Class. (De regiocompetitie is voor iedereen! Jong en oud kunnen meedoen aan 6 wedstrijden verspreid over het jaar. Meer weten? Je kan altijd bij je trainer met vragen terecht.)

Wat is de Star Class? Als je een bepaald limiet hebt gehaald, bij mijn categorie is dat onder de 54 seconden op de 500 meter, dan mag je de Star Class rijden. Het is een internationale wedstrijd voor rijders uit heel Europa. Je mag dan ook schaatsen in Duitsland, Italië en andere landen.

Wat is favoriete wedstrijd onderdeel? De 500 meter. Ik ben echt wel een sprinter.

Hoe pak je langere afstanden dan aan, als sprinter? Bij langere afstanden moet je wat langzamer beginnen, anders raak je je energie kwijt.

Vind je dat strategische aspect van shorttrack ook leuk, dat nadenken? Ja zeker, je moet niet altijd proberen een actie te maken, zoals ik eerst altijd deed. Je moet het goede moment pakken. Het naar degene voor je kijken om te zien of jij er tussendoor kan doe ik graag.

Ben je ook iemand die veel nadenkt en analyseert? Ja, best wel. Tijdens het schaatsen en hockey denk ik wel veel na. En vlak voor de wedstrijd, als ik in de heatbox zit probeer ik wel altijd even na te denken van hoe ik het ga doen en mezelf een pep talk te geven.

Hoe bereid je je verder voor op een wedstrijd? Vroeg naar bed, dan normaal ontbijten met beschuit. Op de wedstrijd ga ik inlopen, warming-up. Dan trek in mijn schaatsen aan en zorg ik lekker warm blijf tot ik het ijs op moet.

Shortrackwedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om?  Als ik heel eerlijk ben vind ik het nooit heel erg als ik bijvoorbeeld val. Ik probeer dan gewoon door te gaan en de volgende keer niet te vallen. Je moet gewoon niet opgeven. Het is best een pittige sport, maar je moet gewoon doorgaan en uiteindelijk komt het altijd wel goed.

Als iemand nog aan het twijfelen is over komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Het is heel erg leuk en vooral gezellig. Het is niet de makkelijkste sport, maar uiteindelijk is het zo leuk dat het die moeilijkheid helemaal waard is. Je moet gewoon komen shorttracken.

Foto: Bert van Lobenstein 

 

No Replies to "Lid van de Maand #1: David Linse"


    Got something to say?