Lid van de maand #4: Joris Toornvliet

We staan nu sterk met 131 leden en we willen graag elke maand een van onze leden in het zonnetje zetten. Elk lid, van jong tot oud, van vrijwilliger tot rijder, maakt IHCL uniek met hun speciale verhaal. We willen ze hiermee de kans geven om hun verhaal te vertellen. Ons vierde lid van de maand is meer dan 11 keer genomineerd. Niet heel gek, want hij is niet alleen rijder, maar ook trainer bij IHCL. Ons lid van de maand van februari is: Joris Toornvliet.

Hoe lang schaats je al? Sinds ik 7 ben schaats ik bij IHCL.  Ik heb daarvoor nooit echt veel op natuurijs geschaatst ofzo, ik ben echt begonnen bij IHCL.

Op welke dagen train je bij IHCL? Op zondag, op maandag en op donderdag. Op vrijdag en op zaterdag 1 en 2 geef ik training.

Je bent ook onderdeel van het speciale vrijdagochtend uur, medemogelijk gemaakt door Topsport Leiden, kan je daar wat over vertellen? Het is een uur voor mensen die de Starclass (internationale wedstrijden) rijden, daar zitten gevorderde rijders.

Hoe ben je op het shorttracken gekomen? De broer van de beste vriendin van mijn zusje zei tegen mijn ouders dat ik shorttrack misschien wel leuk zou vinden.

Wat maakt IHCL speciaal? In Leiden worden er elk jaar 2 pupillentoernooien georganiseerd, de Hutspotcup en het Arie Ravensbergen Bokaal door IHCL en het startkamp aan het begin van het jaar is altijd erg leuk.

Heb je een doel binnen het shorttracken? Wereldkampioen, Olympische spelen.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Je moet niet te groot zijn, een goede techniek is heel belangrijk en je moet discipline hebben.

Je geeft ook training, hoe ben je daar mee begonnen? Eerst omdat ik altijd meeging naar de ijsbaan en ik wou wel helpen op het eerste uur op zaterdag. Later, toen ik meer ervaring had en wat beter was in het training geven ben ik het tweede uur gaan doen. Toen kwam ook nog het vrijdag uur erbij.

Waarom geef je training? Omdat ik het heel leuk vind. Mensen tips geven en kijken hoe ze het doen en wat ze beter kunnen doen vind ik heel leuk om te doen.

Wat heb je nodig om een goede trainer te zijn? Je moet kunnen zien wat mensen goed en minder goed doen. Een harde stem is belangrijk, en niet alleen maar veel te lief zijn.

Wat vind je het leukste aan training geven? Dat kijken naar wat ze doen, dat analyseren.

Ben je van plan om training blijven te geven? Ja, ik ga het zeker blijven doen en ik wil er steeds beter in worden.

Kijk je zelf veel shorttrack op tv? Tuurlijk, altijd

Wie is je favoriete shorttracker? Ik heb er niet echt een. De beste mag van mij winnen.

Je familie schaatst ook, je zusje ook bij IHCL, hoe is dat, samen shorttracken? Ik vind het heel leuk dat we het samen kunnen doen.

Wat zijn je favoriete oefeningen? Relay. Dan kan je lekker hard geduwd worden en goed aan je techniek werken. En cirkelen.

Doe je ook andere sporten? In de zomer doe ik ook droogtrainingen en skeeler ik.

Je bent onderdeel van het GTC, een speciale trainingsgroep, kan je daar wat over vertellen? Het is een groep met rijders en je traint samen, eigenlijk als voorbereiding om naar het KTT te gaan (het regionale shorttrackteam). We zijn vooral met heel veel techniek bezig.

Je doet ook mee aan wedstrijden, bijvoorbeeld de regiocompetitie, hoe gaat dat? De regiocompetitie is eigenlijk de wedstrijd voor alle mensen van de regio. Je hebt meerdere wedstrijden in een jaar, waar je punten verdiend om dan uiteindelijk door te kunnen gaan naar een landelijke finale.

Je had het eerder ook over de Starclass, wat is dat precies? Het is een wedstrijd in principe vanaf 12 jaar. Je moet een bepaald tijdslimiet rijden om eraan mee te mogen doen. Er zijn dan een paar wedstrijden, voor mij dit jaar in Duitsland, België en over een paar weken een in Italië.

Wat is favoriete wedstrijd onderdeel? 500m

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd? We gaan met de auto naar de wedstrijd. Als je er bent doe je een warming-up op het droge, zodat je spieren warm worden. Dan rijd je 5-10 minuten in op het ijs om verder warm te worden en gevoel voor het ijs te krijgen. Tussen je ritten door doe je ook weer een warming-up, die kan verschillen per afstand die je doet. Bij een 500m doe je veel explosieve dingen zoals sprintjes. Als je een 1000m gaat rijden doe je de oefeningen wat langer.

Ben je wel eens zenuwachtig voor een wedstrijd? Gelukkig niet meer.

Shortrack wedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om?  Eigenlijk ben ik eerst wel heel boos. Maar daarna moet ik het gewoon accepteren en weer doorgaan.

Heb je nog een gouden tip voor iemand die net begonnen is met shorttrack? Diepzitten.

No Replies to "Lid van de maand #4: Joris Toornvliet"


    Got something to say?