Lid van de maand #7: Jacob Ouweneel

Het zomerseizoen is nu officieel begonnen. En ook in de zomermaanden zetten wij elke maand een van onze leden in het zonnetje. Elk lid, van jong tot oud, van vrijwilliger tot rijder, maakt IHCL uniek met hun speciale verhaal. We willen ze hiermee de kans geven om hun verhaal te vertellen. Ons zevende lid van de maand is al meer dan 10 jaar lid van IHCL. Hij vertegenwoordigt ons niet alleen als rijder, maar inmiddels ook al een aantal jaren als trainer. Ons lid van de maand van mei is: Jacob Ouweneel.

Hoe lang schaats je al? Ik ben begonnen toen ik 5 was. Dit wordt mijn twaalfde jaar.

Weet je nog hoe dat was, je eerste stappen?  Het ging al best snel redelijk goed, zonder rekje. Mijn eerste wedstrijd viel ik natuurlijk wel meteen twee keer. Er zat een lipje los op mijn schaats, waardoor ik bleef vallen.

Je komt een beetje uit een shorttrackfamilie, je zus, Annika, shorttrackt en je vader nu ook, hoe is dat? Erg leuk. Samen naar de ijshal gaan is erg leuk. Ik help Annika ook een beetje met tips tijdens de training.

Wat maakt IHCL speciaal? Iedereen kent elkaar goed. De sfeer is ook leuk, erg gezellig.

Hoe kijk je uit naar de nieuwe ijshal? Het is goed voor de club. Misschien gaan er meer mensen schaatsen in de nieuwe ijshal, dan kan IHCL nog groter worden.

Wat is jouw motivatie om te doen wat je doet? Ik vind schaatsen gewoon heel leuk eigenlijk, dat is het vooral.

Hoe lang geef je al training? Ongeveer 4 jaar. Ik begon echt met een beetje mensen help en nu doe ik het zelf ook echt.

Wat vind jij leuk aan training geven? Zien dat de kinderen zo enthousiast zijn, dat ze ook steeds beter worden en steeds harder gaan rijden. Je ziet ze het ook zelf steeds leuker vinden, dat is het leukste.

Waar let jij het meeste op als je training geeft? Heup in de bocht, diepzitten, van alles eigenlijk.

Is er iets unieks aan de manier waarop wij als IHCL training geven? Wij stellen kinderen enthousiast maken voor het schaatsen voorop, dat is het belangrijkste.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Veel doorzettingsvermogen. Trainingen zijn niet altijd helemaal leuk en die trainingen zijn natuurlijk vaak het belangrijkste, om conditie op te bouwen, kracht… Het is met wedstrijden ook wel fijn als je een beetje pit hebt.

Hoe ziet een trainingsweek in de zomer er voor jou uit? Elke dag schaatsen, erna nog een downtraining. Krachttraining op maandag en donderdag. In het weekend nog conditie opbouwen door te fietsen of hard te lopen, dat soort dingen. In de winter train je vooral op snelheid, de trainingen zijn dan eigenlijk minder zwaar dan in de zomer. In de zomer ga je conditie opbouwen en kracht.

Heb je nog een bepaald voedingsschema? Een beetje, ik let er vooral op dat ik genoeg eet. Voor wedstrijddagen hebben wij hulp van een diëtist in ons team (Jacob is onderdeel van KNSB Talent-Team Zuid-Holland). Je zorgt dat je bijvoorbeeld 4 uur van te voren je laatste grote maaltijd hebt. Je moet jezelf ook niet tussen de ritten door als je maar weinig tijd hebt helemaal vol te stoppen.

Je lichaam goed onderhouden is natuurlijk heel belangrijk. Hoe pak jij dat aan? Voldoenden rust nemen. Wij beginnen pas weer met ijstrainingen in juni. Nu zijn we al aan het beginnen met hardlopen, fietsen en kracht. Hardlopen en fietsen doen we zelf, kracht gezamenlijk.

Wie is of was jouw grootste shorttrackinspiratie? Koen Slootweg. Die is ook IHCLer, dus die kende ik dan ook een beetje. Hij had ook aan mij de Raket gegeven, de prijs die elk jaar op het dooifeest wordt uitgereikt voor de (pupil) rijder die het meest vooruit gegaan is. De raket wordt bijna weer uitgereikt: 13 mei is het weer zo ver! Meld je hier aan voor het dooifeest.

Wat is jouw proces op een wedstrijddag? Op tijd opstaan. De warming up is het allerbelangrijkste. In de heatbox maak ik meestal gewoon een praatje met de mensen. Voor de wedstrijd heb ik soms last van zenuwen, maar als ik op het ijs sta trekt dat wel weer weg.

Wat is jouw favoriete wedstrijdonderdeel? Ik denk de 1000m. Daar zit eigenlijk alles in. Snelheid, maar ook het tactische.

Shortrack wedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om? Even fietsen, stukje rennen. Vooral de gedachten focussen op de volgende race, niet al te veel meer nadenken over de vorige race en wat er is mis gegaan.

Heb jij nog een gouden tip voor iemand die net begonnen is? Diepzitten. Dat wil je zo snel mogelijk leren.

Als iemand nog aan het twijfelen is over komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Je kan best een keer komen kijken bij de training en dan kan je zelf zien hoe gaaf het is.

Foto: Focus By Hanneke

No Replies to "Lid van de maand #7: Jacob Ouweneel"


    Got something to say?