Lid van de Maand #8: Mijntje Juffermans

Foto: Eric T’ Kindt

Het zomerseizoen is nu officieel begonnen. En ook in de zomermaanden, zetten wij elke maand een van onze leden in het zonnetje. Elk lid, van jong tot oud, van vrijwilliger tot rijder, maakt IHCL uniek met hun speciale verhaal. We willen ze hiermee de kans geven om hun verhaal te vertellen. Ons achtste lid van de maand is een echte Legacy! Ze gaat graag met de hele familie naar de ijsbaan! Zelf traint ze niet alleen al jaren bij IHCL, maar geeft ze ook sinds kort training. Ons lid van de maand van juni is: Mijntje Juffermans.

Hoe lang schaats je al? Ongeveer 6 jaar, ik ben begonnen toen ik 6 was.

Waarom ben je begonnen met shorttracken? Mijn ouders en mijn familie schaatsten en ik vond het er altijd leuk uitzien, want iedereen ging heel snel.

Weet je nog hoe dat was, je eerste stappen?  De eerste keer dat ik ging schaatsen was met mijn beste vriendin en mijn tante gaf de training. Dus dat was een leuk begin. Wij hadden vroeger altijd drie groepjes en het was mijn eerste dag in het tweede, snellere, groepje. Ik probeerde zo hard mogelijk te rijden, maar toen viel ik. Ik was zo boos en teleurgesteld dat ik het ijs af ben gestormd. Uiteindelijk is het gelukkig wel goed gekomen.

En je eerste wedstrijden? Ik was eerst altijd bang om wedstrijden te rijden. Ik rijd er steeds meer. Ik heb er dit jaar zelfs 20 seconden af gereden. Daar was ik wel trots op.

Je komt natuurlijk uit een shorttrackfamilie. Je oom en tante hebben geshorttrackt, je ouders schaatsen en je broertjes ook, hoe is dat? Soms wel zwaar, mijn broertjes willen snel kunnen schaatsen en vaak wedstrijden doen, dat wordt wel erg druk. Zeker als we samen trainen, want mijn broertje kan best druk zijn, dus dat is soms lastig concentreren. Maar het is ook wel heel leuk om op het ijs te staan met iemand die je zo goed kent. Wij hebben ook allemaal goed materiaal in de familie zitten dat we kunnen delen. Mijn oom Cees helpt altijd met tips geven, ik moest eerst altijd dieper zitten en mijn armen gebruiken. Ik geef mijn broertjes ook wel tips. Ik leg bij Cas bijvoorbeeld de opdracht wel eens nog een keer uit.

Wat maakt IHCL speciaal? Er zitten heel veel vrienden en vriendinnen bij de club. Er zijn hele leuke trainers. Het is altijd gezellig.

Hoe kijk je uit naar de nieuwe ijshal? Ik ben er blij mee. Het is fijn om weer een schone en nieuwe ijsbaan te hebben.

Wat vind jij leuk aan shorttrack? Met langebaan zit je met z’n tweeën in de baan, dat is vaak wat saaier. Met shorttrack zit je met heel veel mensen in de baan en is er vaak meer actie. Je rijdt ook meer rondjes bij shorttrack, dat vind ik ook fijner.

Wat vind jij leuk aan training geven? Ja de kleine kinderen zijn gewoon erg leuk, mijn nichtjes en neefjes zitten er bijvoorbeeld tussen en kinderen uit het dorp. Het is heel leuk om ze te leren schaatsen. Sommige gaan al vrij snel sneller rijden en anderen hebben wat moeite. Die help ik dan door te gaan en ook beter te worden.

Wat neem jij mee als je training gaat geven? Diepzitten. De kinderen vinden het vallen heel leuk, dat probeer ik vaak te doen. We doen altijd wel een relay, zodat ze dat vroeg aanleren.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Je moet kunnen durven en je moet echt willen schaatsen. Je moet echt heel graag beter willen worden.

Hoe ziet een trainingsweek in de zomer er voor jou uit? Ik ga twee keer per week wielrennen. Ik heb ook skeelertraining. In het weekend wisselt het, dan doe ik van alles. Ik doe ook een droogtraining. Dat doe ik samen met mijn moeder.

Wij hebben bij IHCL een uniek uur waar ouders en kinderen samen kunnen schaatsen. Hoe is het om samen met (in jouw geval) je moeder op het ijs te staan? Dat vind ik wel leuk. Dan zie ik haar ook schaatsen. Soms haal ik haar dan in. Dan zie je haar ook zo kijken: “Kan ze dit al?”.

Wie is jouw grootste shorttrackinspiratie? Xandra Velzeboer. Die rijdt een hele goede 500 meter. Natuurlijk ook wel mijn tante en mijn oom.

Wat is jouw proces op een wedstrijddag? Ik zorg dat ik goed en genoeg eet. Ik zorg dat ik alles meeneem wat ik nodig heb. En dan proberen relaxed voor de start te staan. Ik wordt soms wel een beetje zenuwachtig, maar dat is ook wel goed voor je.

Wat is jouw favoriete wedstrijdonderdeel? De 500 meter.

Shortrack wedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om? Ik word meestal eerst even rustig in de kleedkamer. Dan loop ik even een paar rondjes, daar wordt ik ook rustig van. Dan ben ik alweer klaar voor de volgende wedstrijd.

Heb jij nog een gouden tip voor iemand die net begonnen is? Het is als je begint echt wel moeilijk. Je moet wennen, maar ook als je valt, moet je gewoon door gaan. Ik vond het ook moeilijk toen ik begon, maar uiteindelijk gaat het steeds beter.

Als iemand nog aan het twijfelen is over komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Ik zou eerst een proefles doen. Shorttrack is actief en gezellig. Je kan lekker hard gaan, probeer het gewoon.

No Replies to "Lid van de Maand #8: Mijntje Juffermans"


    Got something to say?