Lid van de Maand #10: Quintin Hartjesveld

Ook in de zomermaanden zetten wij elke maand een van onze leden in het zonnetje. Elk lid, van jong tot oud, van vrijwilliger tot rijder, maakt IHCL uniek met hun speciale verhaal. We willen ze hiermee de kans geven om hun verhaal te vertellen. Ons tiende lid van de maand is een bijzonder verhaal: Hij begon pas ‘laat’ met shorttrack na jarenlang langebanen. Inmiddels is hij al 4 jaar lid van IHCL en niet meer weg te denken! Ons lid van de maand van augustus is: Quintin Hartjesveld.

Hoe lang schaats je al? De eerste keer dat ik echt heb geschaatst was met schoolschaatsen in de vakantie. Ik kon er nog niks van, maar ik vond het wel al meteen heel leuk. In 2016, toen ik 9 was, ben ik begonnen met echt langebanen. Dat was toen bij de ijsclub Katwijk, die later is samengegaan met de Rijnsburgse ijsclub. Ik zag tijdens het trainen altijd IHCL op de binnenbaan rijden, dat vond ik er supercool uitzien. Dat wilde ik dus ook doen. Toen ben ik daarmee begonnen in 2019. Na een jaar shorttracken ben ik gestopt met langebaan.

Hoe was dat, om te beginnen met shorttracken als je al langebaanervaring hebt? Ik vond het heel spannend. Ik kende bijna niemand. Maar het was een heel warm welkom. Ik vond het ook erg cool, want je zag al de grotere kinderen die heel goed konden schaatsen.

Weet je nog hoe je eerste echte shorttrackwedstrijd verliep?  De eerste keer wist ik echt niet wat ik deed. Ik had geen bril mee, ik wist niet wanneer ik het ijs op moest. Gelukkig ben ik toen wel gewoon goed geholpen.

Wat maakt IHCL speciaal? Iedereen kent elkaar. Het is eigenlijk gewoon super gezellig. Ook trainen we gewoon goed, het is gezellig, maar naast het kletsen doen we gewoon ons best.

Hoe kijk je uit naar de nieuwe ijshal? Ik heb er heel veel zin in. Het gaat zoveel beter worden. Er komt een volledige baan, het wordt breder. Je hebt meer ruimte om te vallen en om in te halen, je krijgt meer het echte shorttrackgevoel.

Wat is jouw favoriete trainingsvorm/oefening? Snelheid. Een speed relay vind ik heel leuk, je rijdt maar 2 rondjes achter elkaar dus je kan iedere keer dat je rijdt alles geven.

Heb je nog een trainingsmoment dat je heel erg is bijgebleven? Je hebt op donderdag altijd de ‘snelle’ groep en de ‘supersnelle’ groep. Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerst met de ‘supersnelle’ groep mocht meerijden. Dat was superleuk.

Wat is jouw motivatie om te doen wat je doet? Al het werk dat je erin stopt krijg je ook terug, in resultaten, maar ook in plezier. Het is het gewoon waard.

Hoe ziet een trainingsweek in de zomer er voor jou uit? Op maandag fiets ik of ga ik hardlopen, meestal hardlopen. Op dinsdag droogtraining, woensdag atletiek, donderdag ijstraining, op vrijdag fiets ik, zaterdag duintraining. Zondag heb ik rust.

Jij traint nu bij het GTC, wat is dat precies? Het is een selectie waarvoor je uitgenodigd moet worden. Het is een soort van vooropleiding voor het KTT, het KNSB Talenten-Team. Dat is een best professioneel team, daar wordt je ook echt als topsporter behandeld. Bij het GTC ga je veel trainen, je doet oefeningen die je bij het KTT ook doet, je bereid je alvast voor op dingen die je in het KTT ook moet gaan doen. Om de zoveel tijd heb je ook een gesprekje met Avalon (de coach van het GTC). Dan gaat zij met jou praten over je doel voor de komende paar maanden. Dan merk ik dat het heel duidelijk wordt wat ik nou eigenlijk precies wil.

Hoe zorg jij voor je lichaam na een zware training? Ik neem eerst een warme douche. Daarna vooral veel eten, een extra bord avondeten, een bak yoghurt. Soms neem ik een sportdrankje mee voor vlak na de training. Ik drink ook heel veel water.

Wie is jouw grootste shorttrackinspiratie? Nu is het Jens van het Wout. Hij is super goed. Sterk, technisch, er zit echt een kop op. Je ziet ook aan het afgelopen seizoen hoe goed hij is.

Als jij naar shorttrack op tv kijkt, kijk jij dan er anders naar dan anderen? Ja ik denk het wel. Ik kijk vooral naar dingen die ik zelf niet goed doe en hoe zij dat dan wel goed doen. Als ik in de trainingen bijvoorbeeld bezig ben met goed strekken bij de afzet, ga ik daar specifiek naar kijken.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Discipline. Je moet toch vroeg kunnen opstaan en hard kunnen werken als je eenmaal serieus gaat trainen. Plezier, eigenlijk ook gewoon. Als je het niet leuk vindt, ga je het ook niet doen.

Wat is jouw proces op een wedstrijddag? Een hele lange warming-up, zodat ik zeker weet dat mijn lichaam er klaar voor is. Ik maak eerst mijn spieren helemaal los voordat ik begin met sprintjes of sprongen.

Wat is jouw favoriete afstand? De 500m.

Hoe pak jij het tactische element van shorttrack aan? Voor de wedstrijd bespreek ik met mijn coach de race, met wie ik zit, welke startpositie. Ik ga dan kijken wat ik die race gaat doen. Eerst bepaal ik wat ik die dag wil leren, dan mijn tactiek. Ik ben nu veel aan het oefenen met inhalen, dan begin ik dus vaak achterin.

Heb je nog een wedstrijdervaring die je heel erg is bijgebleven? Ik onthoud de wedstrijden in Gent altijd erg goed. Die zijn misschien wel de leukste, het is altijd druk daar. Niet alleen Nederlanders, maar ook mensen uit andere landen doen mee en die ken je dan ook gewoon. Iedereen moedigt elkaar aan, het is altijd heel gezellig. Ik heb er altijd een beetje hetzelfde gevoel bij als in de oude ijshal in Leiden. Het is ook niet helemaal nieuw meer daar en de kleedkamers zijn niet ideaal maar dat geeft het ook wel weer heel veel sfeer.

Heb je last van zenuwen bij een wedstrijd? In de heatbox wel. Als ik eenmaal op het ijs sta niet echt meer.  Mijn zenuwen worden steeds minder omdat ik steeds meer weet wat ik doe.

Hoe ga je om met die zenuwen als je ze wel krijgt? Ik herhaal in mijn hoofd wat ik ga doen, wat het plan is.

Ben je bijgelovig? Ik wilde nee zeggen, maar volgens mij eigenlijk wel een beetje. Als ik het ijs op ga maak ik altijd heel uitgebreid mijn schaats nog schoon met mijn handschoen, dan denk ik dat ik ga vallen als ik dat niet doe. Terwijl dat eigenlijk natuurlijk niet heel veel uitmaakt. Ik heb ook een specifieke volgorde van hoe ik mijn pak en schaatsen aandoe, ik doe altijd pas mijn pak dicht als ik mijn schaatsen aanheb.

Shortrack wedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om? Soms blijft het wel een beetje hangen, maar uiteindelijk kan je er natuurlijk niks meer aan doen. Het blijft wel echt jammer, zeker als je door een slechte rit ook in een lagere finale zit. Na de wedstrijd denk ik er soms nog wel over na, maar tussen de races door vergeet ik het gewoon en ga ik focussen op de volgende rit.

Heb jij nog een gouden tip voor iemand die net begonnen is? Zorg dat je alles gelijk goed aanleert, vooral het diepzitten en je heup gebruiken. Als je een verkeerde techniek aanleert gaat dat er heel moeilijk weer uit. Ook is snel echte shorttrackschaatsen hebben met een goed ijzer ook heel voordelig.

Als iemand nog aan het twijfelen is over komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Kom vooral een keer kijken naar een wedstrijd of bij een training. Je moet het echt kunnen zien. Je kan het wel een keer op TV hebben gezien, maar als je het echt ziet of een keer probeert en het doet, denk ik dat je gelijk de sport wil doen. Het is iets wat je eigenlijk echt moet leren kennen.

No Replies to "Lid van de Maand #10: Quintin Hartjesveld"


    Got something to say?