Lid van de Maand #11: Marijn Schouten

Ook in de zomermaanden zetten wij elke maand een van onze leden in het zonnetje. Elk lid, van jong tot oud, van vrijwilliger tot rijder, maakt IHCL uniek met hun speciale verhaal. We willen ze hiermee de kans geven om hun verhaal te vertellen. Ons elfde lid is fan van alle takken sport, waaronder windsurfen, maar staat inmiddels ook al een tijdje bij ons op het ijs en is een vaste schakel op de zomertrainingen: Marijn Schouten!

Hoe lang schaats je al? 4 jaar. Ik shorttrack nu 2.5 jaar. Toen ik op maandagavond langebaande vond ik het er op de binnenbaan altijd heel vet uitzien. Ik ben toen via schoolsport begonnen.

Hoe was dat, om te beginnen met shorttracken als je al langebaanervaring hebt? Het was wel heel erg wennen. Ik begon op langebaanschaatsen en het was een best kleine bocht. Toen ging ik nog niet heel hard en het was best moeilijk. De mensen daar waren wel heel erg gezellig, leuk, aardig, relaxed gewoon.

Weet je nog hoe je eerste echte shorttrackwedstrijd verliep?  Ik had geen kleding van de club. Ik heb toen een vestje gekregen want ik moest natuurlijk IHCL-kleding aanhebben. Ik stond toen nog op mijn langebaanschaatsen, op mijn noren. Ik zat zo goed als rechtop en mijn heup was alles behalve in de bocht. Maar het was nog steeds heel leuk.

Wat maakt IHCL speciaal? De mensen zijn heel leuk, het is gezellig. De oefeningen die we doen zijn erg technisch.

Hoe kijk je uit naar de nieuwe ijshal? Het ziet er heel mooi en groot uit. Ik denk dat het ijs ook beter is vanwege de nieuwe ijsmachine. Ik hoop dat de kantine even gezellig is als de oude.

Wat is jouw favoriete oefening? De Canadese bocht, dan moet je je bocht zo kort mogelijk maken.

Wat is jouw motivatie om te doen wat je doet? De gezelligheid en dat ik steeds sterker wordt. En shorttrack is gewoon leuk.

Je doet natuurlijk ook aan een andere sport: windsurfen. Ja, klopt. Ik vind het heel leuk. Het is spectaculair, het gaat hard en je bent met je hersenen bezig. Het lijkt wel op shorttrack qua snelheid en inspanning. Twee sporten doen zorgt ook voor variatie. Het shorttracken helpt ook bij het windsurfen. Ik leer beter trainen en krijg meer beenspieren.

Je hebt ook een actie voor het goede doel lopen. Ja! Ik heb een actie opgestart waar als ik 4000 euro ophaal voor de plastic soup foundation ik 400km ga windsurfen. Het geld is om een machine die plastic uit de oceaan haalt nog beter te maken. Mijn vader werkt voor een bedrijf dat goed voor het milieu is dus ik heb altijd goed geleerd hoe belangrijk het klimaat is.  Doneer hier

Hoe ziet een trainingsweek in de zomer er voor jou uit? Als het waait ga ik altijd surfen. Ik doe ook net als vorig jaar mee aan de droogtrainingen.

Wie is jouw grootste shorttrackinspiratie? Bij de heren Jens van het Wout en bij de dames Xandra Velzeboer.

Als jij naar shorttrack op tv kijkt, kijk jij dan er anders naar dan anderen? Ja, ik denk met meer passie.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Techniek. Goed diepzitten, goed je slag lang maken. Als je goed bent in de bocht: maak hem langer. Als je beter bent op het rechte eind: werk aan je bocht. Motivatie houden is ook belangrijk, nog steeds de fun erin zien.

Wat is jouw favoriete afstand? De relay. Er zit veel strategie achter.

Heb je nog een wedstrijdervaring die je heel erg is bijgebleven? Ik had een hele goede start en ik liep een halve ronde voor bij de tweede bocht. Toen viel ik. Ik heb toen bij de laatste bocht nog bijna iedereen ingehaald. Ik werd toen toch nog tweede met een hele spannende finish.

Heb je last van zenuwen bij een wedstrijd? Ja. Ik voel het van binnen wel. Ik rijd op de wedstrijden soms ook minder goed dan op de trainingen.

Hoe ga je om met die zenuwen als je ze krijgt? Ik probeer niet te veel te denken en het gewoon te doen.

Shortrack wedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om? Ik had in Oberstdorf (een shorttrack trainingskamp) een hele slechte rit. Alles ging mis. Na een halfuurtje was ik wel weer mezelf. Ik ben toen even apart gaan zitten om tot rust te komen.

Heb jij nog een gouden tip voor iemand die net begonnen is? Blijf doorzetten. Als het niet lukt, gewoon doorgaan.

Als iemand nog aan het twijfelen is over komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Doe gewoon een proefles.

Foto: Rino Vanhooren

No Replies to "Lid van de Maand #11: Marijn Schouten"


    Got something to say?