Lid van de Maand #12: Ief Straathof

We staan nu sterk met 136 leden en we willen graag elke maand een van onze leden in het zonnetje zetten. Elk lid, van jong tot oud, van vrijwilliger tot rijder, maakt IHCL uniek met hun speciale verhaal. We willen ze hiermee de kans geven om hun verhaal te vertellen. Ons twaalfde lid van de maand staat al jaren bij ons op het ijs en is altijd te herkennen aan haar goede techniek: Ief Straathof!

Op welke dagen train je bij IHCL? Ik train op maandag 1 en op donderdag 2 bij IHCL. Donderdag 2 is eigenlijk een beetje het talentenuur van IHCL. Mensen met een Starclasslimiet mogen daar rijden.

Hoe lang schaats je al? Ik schaats al zo lang ik mij kan herinneren, eigenlijk bijna mijn hele leven.

Hoe gingen de eerste stappen op het ijs? Een van de eerste herinneringen die mij echt is bijgebleven is bij een van mijn eerste wedstrijden. Ik viel tijdens een rit bij de start, maar toen haalde ik iedereen alsnog in en werd ik eerste.

Je komt natuurlijk uit een echte schaatsfamilie, hoe is het om samen op het ijs te kunnen staan? Wij zijn thuis allemaal echt sportief. We hebben een sportieve mindset. Pas hebben we natuurlijk een uurtje mogen schaatsen in de nieuwe ijshal en toen heb ik met Pom, mijn zus, op het ijs gestaan. Ik vond het best wel leuk om te kijken wat Pom goed doet en wat ik dan nog beter kan doen.

Hoe was het in de nieuwe ijshal? Ik vond het een hele mooie baan. Ik hoop dat er ook StarClass en meer wedstrijden georganiseerd kunnen worden daar. Ik vond het echt heel mooi. Het ijs was heel lekker, het gleed heel makkelijk en je gaat er best wel snel op vooruit.

Wat is leuk aan shorttrack? Ik vind het leuk hoe snel het gaat, maar ook de techniek en de tactiek.

Wat maakt IHCL speciaal? Wij zijn een club waar heel veel mensen elkaar kennen, iedereen aardig voor elkaar is en het is gewoon gezellig met iedereen.

Heb je een doel binnen het shorttracken? Het lijkt mij heel leuk om in het KTT (KNSB Talent Team) te komen.

Wat is jouw motivatie om te doen wat je doet? Als ik schaats kom ik helemaal tot rust. Dat is mijn motivatie. Gewoon het gevoel van op het ijs staan. Alles in mijn hoofd is dan bezig met het schaatsen en niet met andere dingen.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Talent maakt het makkelijker. Je moet er ook gewoon echt voor willen gaan, niet maar een beetje.

Wie is jouw shorttrackinspiratie? Kiek en Pom (de oudere zussen van Ief).

Kijk je zelf veel shorttrack op tv en kijk je er dan anders naar dan anderen? Ja. Ik kijk dan zelf ook naar wat voor techniek ze hebben en wat ik daarvan zelf nog van kan overnemen.

Wat vind je dan het leukste om te kijken? Ik vind eigenlijk alles heel leuk. Ik vind de 500 erg leuk om te kijken. De mannen vind ik wat leuker om te kijken want de vrouwen van Nederland winnen toch eigenlijk alles. Dan is het leuker om naar de mannen te kijken, daar is het minder voorspelbaar wie wint.

Wat zijn je favoriete oefeningen? Ik vind de relays erg leuk. Je kan dan met de snelheid van een duw goed doorgaan.

Is er iets unieks aan de manier waarop wij als IHCL training geven? IHCL geeft positief training en benoemt dingen positief. Ze zeggen dan niet “Je moet niet dit doen” maar ze zeggen dan “dit zijn je verbeterpunten”.

Wat is jouw proces op een wedstrijddag? Ik word eerst wakker. Dan stap ik in de auto of op de fiets naar de wedstrijd. Dan loop ik in en ga ik rekken. Daarna doe ik diepzitoefeningen en nog explosieve dingen: sprintjes enzo. Dan ga ik mijn schaatsen aantrekken en rij ik mijn wedstrijdje.

Wat is favoriete wedstrijd onderdeel? Ik vind de 777m erg leuk. Het is een langere afstand maar niet te lang. Je kan wel gewoon tactiek toepassen.

Hoe pak je dat strategische aspect van shorttrack aan? Als je bijvoorbeeld achter iemand zit zet je hem wat wijder op om hem in te kunnen halen. Dat vind ik erg leuk. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik met iemand in de rit zit en dat diegene hard start maar daarna inkakt, bedenk ik dat die persoon harder start maar dat ik hem daarna wijder kan opzetten.

Heb je nog een tip voor de beginner voor dat strategische aspect? Je moet wat wijder de bocht in, maar wel rechtdoor en dan kan je krapper uitsturen.

Ben je wel eens zenuwachtig voor een wedstrijd? Niet echt. Ik heb wel een beetje spanning maar dat is gewoon natuurlijke spanning.

Shortrackwedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om?  Je moet niet altijd blijven kijken naar het negatieve van de rit. Als je bijvoorbeeld valt moet je daarna wel weer een positieve mindset kunnen hebben. Dan moet je eigenlijk gewoon bedenken wat er goed ging voor de val en wat er minder goed ging en wat je dus beter kan doen in de volgende rit. Je baalt soms wel maar je moet jezelf er toch overheen kunnen zetten voor de volgende rit, anders bak je er ook niks van. Meestal praat ik even met mijn coach of met mijn vader, Kiek of Pom.

Wat betekent shorttrack voor jou? Veel. Ik vind het heel leuk om te doen. Ik kan mijn leven eigenlijk niet voorstellen zonder shorttrack.

Wat is jouw gouden tip voor beginners? Hou vooral plezier.

Als iemand nog aan het twijfelen is over komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Probeer het gewoon een keer, maak dan veel plezier en probeer aansluiting te vinden met de groep en dan kijk je wel of je het leuk vindt.

Foto: Rino Vanhooren

No Replies to "Lid van de Maand #12: Ief Straathof"


    Got something to say?