Lid van de Maand #13: Annika Ouweneel

Op welke dagen train je bij IHCL? Zondagochtend, Maandag 1 en donderdag 2. Op woensdag train ik bij het GTC, een regionaal opleidingsteam.

Hoe lang schaats je al? Ik begon toen ik 4 was. Maar ik ben in oktober jarig, dus ik was al snel na het begin van het seizoen 5. Mijn ouders schaatsten allebei op de langebaan maar mijn broer (Jacob) deed shorttrack. Ik vond dat eigenlijk veel leuker, dus toen ben ik dat gaan doen.

Hoe gingen de eerste stappen op het ijs? Voordat ik echt begon met trainen gingen we af en toe ook naar de ijshal om vrij te schaatsen. Ik had toen 4 ijzers onder mijn schoenen en toen liep ik eigenlijk nog gewoon over het ijs. Ik weet ook nog dat ik mijn eerste wedstrijd dacht dat ik moest springen op de rode lijn en rondjes moest draaien, ik wist echt niet wat ik moest doen. Ik was echt nog best jong. Junior F (de jongste categorie) loopt door tot 8/9 jaar, dan ben je misschien 6 en dan is het opeens al allemaal erg groot om je heen.

Je komt natuurlijk uit een schaatsfamilie, toen je een baby was stond je al langs te kant in de ijsbaan, hoe heeft dat jou beïnvloed? Ik denk dat het echt een verschil heeft gemaakt. Als mijn familie niet had geschaatst was ik het misschien ook niet gaan doen. Gelukkig doe ik het wel en ben ik niet hockey ofzo gaan doen. Mensen vragen vaak op welke sport je zit en dan zeg ik: ‘Shorttrack’ en dan weten mensen soms niet wat het is. Het voelt dan een beetje bijzonder. Het is wel leuk dat mijn broer ook shorttrackt. Mensen vragen vaak of ik het ‘zusje van’ ben. Maar op die manier ken ik wel al mensen zoals Zoë (nu lid van Team NL) en mensen uit het KTT (KNSB Talent Team).

Hoe is het in de nieuwe ijshal? Ik vind het eigenlijk heel mooi. Het doet mij denken aan de ijshal in Bormio. Ik vind het heel mooi verlicht, alles is goed geregeld met de pasjes en de kantine en dat soort dingen.  Ik vind het ook leuk dat de langebaan boven is, dat geeft meer ruimte. Het is ook goed.

Mis je de oude ijshal nog? Ja en nee, ik ben wel blij dat het niet meer zo koud is nu. Maar de oude ijshal, daar heb ik wel echt veel leuke herinneringen aan, dan is het toch jammer dat je daar weggaat.

Wat maakt IHCL speciaal? Bij andere clubs gaan mensen er echt naartoe voor de sport en daarna gaan ze weer naar huis. Maar bij IHCL hebben mensen echt een band met elkaar.

Wat is jouw motivatie om te doen wat je doet? Ik wil steeds beter worden, mezelf verbeteren. Maar ik doe het vooral gewoon omdat ik het echt heel erg leuk vind. Vaak als ik een dag niet getraind heb voelt het alsof ik niks gedaan heb die dag, dan voelt het heel erg saai.

Heb je een doel binnen het shorttracken? Ik wil eigenlijk het liefst mezelf verbeteren, gewoon doen wat ik nu doe en mooier gaan schaatsen. Ik ga niet teveel van mezelf vragen of verwachten want dan ben ik teleurgesteld als het dan niet lukt.

Is er iets unieks aan de manier waarop wij als IHCL training geven? Ik heb wel van mensen van andere clubs gehoord “Was ik maar naar jullie toe gegaan”. Ik denk dat er bij ons wel echt veel op techniek wordt gelet en dat is heel fijn want daarmee kom je ook daadwerkelijk verder.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Goede mentaliteit. Je moet goed kunnen doorzetten. Als je rit niet lekker loopt kan je er heel erg van balen en denken: “Ik had dit anders moeten doen” en dat is dan ook goed want dan kan je jezelf verbeteren. Maar je moet er niet te lang over na blijven denken. Je kan denken dat je het niet kan of juist dat het gaat lukken. Als je gewoon in jezelf gelooft gaat het vaak al veel beter.

De zomer is net voorbij, hoe zag dat er voor jou uit? Op dinsdag ging ik wielrennen, op woensdag atletiektraining in Rotterdam, op donderdag ijstraining en op zaterdag duintraining. Af en toe op maandag droogtraining. Eigenlijk vooral veel dingen voor mijn benen, beenspieren.

Een goede warming-up is belangrijk, wat vind jij belangrijk om te doen? Dynamisch rekken. Het hangt er vanaf welke afstand je doet. Als je een lange afstand doet moet je zorgen dat je een goede warming-up doet waar je een beetje verzuring krijgt, maar natuurlijk niet te veel. Voor een korte afstand moet je explosieve dingen doen.

Wat is je favoriete oefening op het ijs? Relay. Je moet goed opletten.

Waar werk jij momenteel aan in de trainingen? Mijn techniek, de bochten. Bochten zijn heel belangrijk, daar kan je het meeste uit halen. Ik probeer mijn afzet heel goed af te maken. Als je techniek goed is ga je vanzelf hard.

Wie is jouw shorttrackinspiratie? Selma Poutsma. Zij gaat er gewoon voor met de start, ze weet ook dat ze een hele goede start heeft en houdt het dan vast. Dat vind ik heel knap.

Kijk je zelf veel shorttrack op tv? Ja

Wat vind je dan het leukste om te kijken? De 500 meter. Het is niet te lang, je moet blijven opletten wil je alles kunnen volgen want het gebeurt allemaal zo snel. De mixed relay vind ik ook altijd wel leuk om te kijken, dan zien je het verschil tussen mannen en vrouwen en het gaat ook gelijk snel.

Wat is jouw proces op een wedstrijddag naast de warming-up? Eten en drinken is heel belangrijk. Je moet ook zeker niet te veel eten of drinken want dan sta je met een steek op het ijs. Ik zorg dat ik niet iets eet wat te zwaar op mijn maag ligt. Als er langer tijd tussen mijn ritten zit eet ik gelijk na mijn rit. Ik kijk ook altijd even bij de rest om aan te moedigen.

Wat is favoriete wedstrijd onderdeel? Ik weet niet of ik echt al kan zeggen of ik een sprinter ben of een langeafstandsrijder. Maar ik heb denk ik toch wel een voorkeur voor de 500m.  Het is leuk om snel weg te zijn en snel klaar te zijn. Veel mensen zijn dan alleen maar bezig met “Hard weg, hard weg, hard weg”. Ik probeer daar dan wel gebruik van te maken. Ze komen dan bijvoorbeeld vaak wat wijder uit en dan probeer ik hem naar binnen te zetten en er langs te gaan.

Hoe pak je dat strategische aspect van shorttrack aan? Ik vind het leuk. Op de 1000m wil ik bijvoorbeeld altijd energie sparen. Dan ga ik in het midden zitten en langzaam naar voren schuiven. De laatste 3 ronden begint het racen pas echt, dan moet je strijden voor je plekje.

Ben je wel eens zenuwachtig voor een wedstrijd? Jawel, maar dat lijkt mij ook normaal. Ik heb eigenlijk nooit zenuwen tot ik in de heatbox zit. Dan moet ik altijd opeens naar de wc enzo. Ik blijf dan gewoon zitten en probeer te praten met de mensen die om mij heen zitten, het is ook altijd wel gezellig in de heatbox.

Shortrack wedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om?  Ik baal altijd wel even maar ik zorg dat ik iemand opzoek waarmee ik het leuk heb en we bereiden dan ons samen voor op de volgende rit. Dan vergeet ik het meestal ook wel omdat het dan gezellig is.

Heb je nog een leuke wedstrijdervaring die je wil delen? Ik reed een keer een finale en ik viel. Ik lag toen 5de maar ik reed wel gewoon door want je weet nooit wat er gebeurt. Toen vielen er heel veel voor mij en werd ik alsnog 2de . Daar was ik wel blij mee.

Wat is jouw gouden tip voor beginners? ik liet mij altijd heel erg intimideren door de ‘snelle’, ik was daar echt oprecht bang voor. Maar dat moet je juist niet doen, je moet gewoon denken: “Dat is nu mijn concurrent”. Je moet echt niet denken dat je het toch gaat winnen maar het proberen. En luister goed naar wat de coach zegt want meestal zit daar wel wat nuttigs bij.

Heb je nog een tip voor mensen die net zoals jij vorig jaar, voor het eerst internationale toernooien (zoals de StarClass) gaan rijden? Geniet er gewoon van. Ik had niet echt kans om te winnen ofzo, maar ik heb er altijd wel heel erg van genoten. Je krijgt vrij van school, in de ochtend rijd je een leuk wedstrijdje en doe je je best en in de middag moet je ook zeker niet niets doen, maar echt even wat leuks doen.

Als iemand nog aan het twijfelen is over komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Kom het een keer proberen en waarschijnlijk vind je het hartstikke leuk en wil je nooit meer wat anders doen.

Foto: Rino Vanhooren

No Replies to "Lid van de Maand #13: Annika Ouweneel"


    Got something to say?