Lid van de Maand #15 (XXL): Angel Daleman

Vannacht beginnen de eerste races van de Youth Olympic Games. En onze eigen Angel Daleman en Mede-IHCL’er Nick Endeveld doen daar aan mee. Deze maand zetten we Angel Daleman, multitalent op de shorttrack, langebaan en de inline extra in het zonnetje!

Hoe lang schaats je al? Nu denk ik 13, 14 jaar. Ik sta sinds mijn tweede op schaatsen en toen ik drie was ben ik echt gaan schaatsen.

Hoe lang shorttrack je al? Ik denk dat ik 6 was, zoiets.

Waarom shorttrack?  Melanie en Maureen (oud-shorttrackers en tantes van Angel) hebben mij heel nieuwsgierig gemaakt en mijn zus deed het, dus ik wou ook achter mijn grote zus aan. Zo is het een beetje ontstaan.

Angel’s (links) eerste stappen bij IHCL

Ik weet nog dat jij heel vaak op de baan was, altijd rondjes aan het rijden op de langebaan tijdens de shorttrackgroep, wat is jouw herinnering daaraan? Ik was best wel vaak op de baan, inderdaad. Ik weet nog dat ik dan langebaantraining had en dat iedereen aan het shorttracken was en dan dacht ik “Ik wil ook zo graag shorttracken”.

Weet je nog hoe je eerste wedstrijd ging? Mijn eerste wedstrijd was het ONK in Amsterdam. Ik reed altijd op veel te grote ijzers, want ik had natuurlijk altijd gewoon wat Melanie en Maureen nog hadden. Maar ik was natuurlijk nog klein en zij waren al volwassen, maar ik reed gewoon op dat materiaal. Ik weet nog dat ik toen startte en ik ging zo hard met mijn punten in het ijs. Toen stond ik op en viel ik weer, weer met mijn punten in het ijs, echt drama. Maar het was wel heel leuk.

Angel op het ONK

Hoe heeft jouw familie invloed gehad op jouw ontwikkeling als sporter? Veel. Ze zijn overal wel weer bij, wat heel fijn is. Ze komen toch naar elke wedstrijd, ze helpen mij overal bij, ze steunen mij, dus wel veel.

Geven Melanie en Maureen, als oud-olympiërs natuurlijk ook, nog steeds advies? Ja, zo af en toe wel. Maar dan meer qua ervaring: hoe ga ik hiermee het beste om, wat kan ik doen om mijn tegenstanders toch wat beter te leren kennen qua racen, hoe kan ik het beste met deze wedstrijd omgaan.. dat soort dingen.

Je hebt natuurlijk ook bij het GTC gezeten, heel veel van onze rijders worden daar nu ook opgeleid, wat weet je nog van jouw tijd daar? Ik denk vooral het plezier hebben. Veel technische dingen hebben we daar ook gedaan. Vooral die techniek. Het was daar altijd supergezellig met iedereen. Ik weet nog dat we rond die tijd samen meededen aan de relay bij het Arie met Zoë, Valerie en Kiek en dat we toen wonnen, wat echt superleuk was. Dat was wel een mooi moment.

Wat maakt IHCL speciaal? Vooral het familie zijn. Toen ik hier laatst weer was denk je toch weer ‘Oh ja, het lijkt wel echt op een familie.’ Iedereen kent elkaar al zo lang… Ik denk dat dat het vooral is.

Op het NK mag je dan weer voor het eerst in een lange tijd in een IHCL-pak, hoe is dat? Het is wel leuk weer, de old-school bonding, dat je met elkaar gaat relayen en ook echt voor de club, dat is natuurlijk wel heel mooi.

Foto: Focusbyhanneke, Van links naar rechts: Angel, Zoë, Valerie en Kiek (hetzelfde team als op het Arie jaren geleden)

Wat is jouw motivatie om te doen wat je doet? Ik vind het gewoon heel leuk. Ik vind het heel leuk om iedere dag weer op het ijs te staan, dat maakt mij heel gelukkig. Dat ik met iedereen om mij heen mag gaan werken aan de kleine dingetjes en steeds beter kan worden, een team om je heen waarmee je samen gezellig kan trainen en beter kan worden. En af en toe winnen natuurlijk, dat blijft ook leuk.

Heb je een moment gehad waar je er niet meer helemaal lekker inzat, een periode waar het wat moeizamer ging? Ik heb nooit een moment gehad dat ik er echt doorheen zat, dat ik wou stoppen. Maar ik heb wel momenten gehad waar ik echt dacht: “Jezus.. het gaat allemaal niet hoor”.

Hoe ben je daar dan uitgekomen? Ik had bijvoorbeeld laatst een periode waar het op de shorttrack gewoon niet zo lekker ging. Ik had nieuwe ijzers, en met iedereen die op die ijzers reed ging het goed en bij mij ging alles elke keer mis. Ik viel, ik had missers… Het leek alsof ik niet meer kon schaatsen. Mijn coach dacht ook: ‘’Dit kan niet’’. Dus ik ben teruggegaan naar andere ijzers en dat was het ook weer niet. Ik werd daar natuurlijk helemaal gestrestst en gefrustreerd van. Ik dacht: ‘Nou, wat ben ik allemaal aan het doen?’. Op een gegeven moment hebben we alles geswitcht, toch wat meer naar die ijzers gekeken en ik heb nu ook nieuwe schoenen, een hele nieuwe brug en ook nieuwe ijzers. En het gaat ineens weer goed. Ik denk dat dat ook een periode was waar ik even doorheen moest prikken en even moest zoeken. Het heeft even geduurd en het was ook echt wel pittig hoor. Mentaal wordt het dan ook zwaar. Maar toen vond ik het weer en dan bloei je weer op. Ik denk dat het gewoon echt even doorzetten en niet opgeven is op dat moment.

Wat beschouw je als je meest memorabele moment van je shorttrackcarrière? Ik denk toch de zilveren medaille op de 1500m op het WK-junioren, die allereerste. Ik wist echt niet wat mij overkwam op dat moment.

Angel op het WKJ in GDANSK

Wat zijn je korte- en langetermijndoelen nu? Lange termijn is natuurlijk de Olympische Spelen. Op de korte termijn de Youth Olympics. Ik ga daar twee disciplines doen, dus dat is super spannend en leuk en een nieuwe uitdaging.

Wat heb je volgens jou nodig om een goede shorttracker te zijn? Een goed inzicht qua racen natuurlijk, ik denk ook echt wel de mentaliteit. Want het is toch wel vechten op het ijs. Toen ik naar Montreal ging (naar de World Cup voor senioren) was het echt een soort oorlog op het ijs. Je moet echt kunnen doorzetten en proberen niet te stressen.

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er uit? Ik train twee keer per dag, in de ochtend en in de middag. In de ochtend heb ik training, dan ga ik even naar school en later in de middag train ik weer. De verdeling langebaan-shorttrack verandert ook met welke wedstrijd eraan komt. Maar meestal doe ik elke week ook een gemixte training, dan ga ik eerst drie kwartier shorttracken en daarna drie kwartier langebanen, meteen achter elkaar. Ik doe bijna altijd meer shorttracktrainingen. Ik vind het lastiger om minder te shorttracken dan om minder te langebanen. Maar als er een langebaanwedstrijd aankomt, langebaan ik wel meer in de week ervoor.

Ik weet dat Dave, shorttrackcoach van KTT-noord, jouw planning maakt, zit daar nog iemand anders die jouw planning voor het langebanen doet? Nee, Dave maakt echt mijn planning. Dave maakt ze en ik stem het verder af, want ik maak natuurlijk niet zelf zo’n training. Ik train vaak alleen, maar ook mee met Team Friesland. Ik kijk wanneer zij trainen dan train ik ook tegelijk.

Hoe gaat dat schakelen tussen langebaantechniek en shorttracktechniek? Het gaat steeds beter. Het is niet makkelijk, daarom doe ik ook die speciale combinatietraining. Ik pik bij langebaan er een paar technische dingen uit, waarmee ik elke keer kan verder werken en dat doe ik bij shorttrack ook, dan kan ik daarop focussen. Bij mij gaat het nu best makkelijk. Vorig jaar had ik daar meer moeite mee, dat hele snelle switchen, vandaar ben ik ook met Dave aan die combinatietrainingen gaan werken.

Heb je nog advies voor IHCL-rijders die ook, net zoals jij, het combineren en dus moeten schakelen? Ik ga gewoon. Bij mij is het ook nog wennen de eerste twee rondjes, dan is het is wel even raar. Maar ik denk dat je vooral niet te veel moet nadenken en gewoon moet beginnen. Gewoon verder bouwen op waar je de vorige keer mee bezig was.

Is jouw langebaanmateriaal afgesteld op het feit dat je ook shorttrackt, bijvoorbeeld een hardere schoen? Dat niet, maar ik rijd nu wel op Skate-Tec langebaan ijzers. Ik heb nu toch wel het idee dat ze wat meer gelijk zijn aan mijn shorttrackijzers, wat wel kan helpen. Ze liggen toch wat meer in hetzelfde ‘genre’, wat minder uit elkaar. Het is natuurlijk wel wat je zelf fijn vindt. Maar ik vind deze afstelling fijn, en ik rijd er goed op. Dus voor mij werkt dat wel.

Waar ben je momenteel op aan het letten in de trainingen? Bij de langebaan ben ik vooral bezig met de rechte stukken. Bij shorttrack ben ik vooral bezig met mijn schouder en zorgen dat ik mijn linkerbeen niet te ver plaats en goed hangen. Maar vooral die rechterschouder klein houden met een goede bolling, daardoor kan ik zoveel meer.

Hoe was het om voor het eerst het Nederlandse pak aan te mogen trekken? Ik heb heel veel foto’s gemaakt daarin. Het was heel vet, ja. Erg cool. Voor iedereen die dat pak voor het eerst mag aantrekken: geniet er vooral van!

Hoe is het om tussen de grote namen te rijden, waar je eerst misschien fan van was? Dat interesseert me niet heel veel, die zijn op dat moment gewoon de tegenstander, dan maakt niet uit of ze wereldkampioen of Olympisch kampioen zijn. In het begin was het wel spannend, maar nu heb ik dat echt totaal niet meer.

Angel op het WKJ langebaan, foto: focusbyhanneke

Je hebt jezelf in de shorttrackwereld en langebaanwereld flink op de kaart gezet en je hebt daardoor nu ook media-aandacht: hoe ga je daarmee om? Ik vond het aan het begin best leuk. Ik vind dat wel part of the job en ik vind het ook best leuk om interviews te geven. Maar het is ook wel spannend, zeker toen ik door had van ‘wow, mijn naam wordt nu wel wat groter’, dan komt er wel wat meer druk op.

Hoe ga je om met de hoge verwachtingen? De ene keer maak je het waar, de andere niet. Ik wordt er soms ook helemaal gek van, maar ik heb gelukkig mensen om mij heen die daarmee ook kunnen helpen. Ik ben ook wel in de leer met hoe ik dat moet aanpakken. Ik denk dat je op dat moment gewoon echt bij jezelf moet blijven: Je kan het, maak je geen zorgen. Want hoe meer stress, hoe slechter het gaat op het ijs. Dat zeg ik dan wel tegen mezelf. Gewoon schaatsen.

Heb je dan ook last van zenuwen voor een wedstrijd? Ja, zeker. Maar het hoort er wel bij en het maakt je ook scherp.

Wie is je grootste shorttrackinspiratie? Ik denk toch wel Suzanne Schulting. Hoe zij dingen handelt vind ik mooi. Haar manier van schaatsen kon ik mij altijd wel in vinden en zij doet natuurlijk ook langebaan. Jorien ter Mors vroeger ook altijd.

Wie heeft het meeste invloed gehad op jou binnen je omgeving? Mijn ouders en mijn trainer. Die helpen mij en werken ook veel samen.

Wat is je favoriete wedstrijdonderdeel? Ik vind op dit moment alles wel leuk. We hebben nu meer relays gereden, en dat is dan weer heel leuk, maar het individuele vind ik ook fantastisch, dus dat weet ik echt niet. Op dit moment ben ik ook wel echt een allrounder. Ik doe alles. Dat het zo verschillend is, maakt het ook echt leuk.

Wat is jouw proces op een wedstrijddag? Ik zorg dat ik er op tijd ben, zodat ik rustig mijn warming-up routine kan doen. Ik zorg dat ik goed eet en drink. Ik eet vaak poffertjes, die zijn makkelijk weg te eten als ik zenuwachtig ben.

Shortrackwedstrijden kunnen lastig zijn omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kan al snel vallen of een fout maken. Toch moet je een tijdje daarna weer op het ijs staan en alles kunnen geven, hoe ga je met dat snelle omschakelen om? Ik heb altijd geleerd: op het moment dat het slecht gaat mag je er tien minuten mee zitten en daarna moet je de knop omdraaien. Je moet er niet in blijven hangen. Dit is gebeurd, ik kan het niet meer veranderen, gewoon door.

Heb je nog advies voor mensen die net zoals jij jong beginnen? Gewoon lekker blijven genieten, haal het plezier eruit. Als je jong bent, ben je ook lekker nieuwsgierig. Ik vond het altijd leuk om naar oudere te kijken om daarvan te leren. Blijf dat ook doen. Maar heb vooral plezier.

PROGRAMMA YOUTH OLYMPIC GAMES VAN ANGEL:

20 januari 3:00: Shorttrack 1500m

21 januari 3:00: Shorttrack 1000m

22 januari 3:00: Langebaan 500m

22 januari 7:00: Shorttrack 500m

23 januari 3:30: Langebaan 1500m

24 januari 2:00: Shorttrack Mixed Relay

25 januari 3:30: Langebaan Mixed Relay

26 januari 3:30: Langebaan Mass Start

No Replies to "Lid van de Maand #15 (XXL): Angel Daleman"


    Got something to say?