Lid van de Maand #16: Stan de Graaf

Lid van de maand is terug! En met weer een bijzonder interview. Namelijk met een long-time IHCLer: Stan de Graaf. Inmiddels komt hij al bijna 12 jaar op de baan bij IHCL. Hij heeft al flink wat shorttrackervaring, van internationale wedstrijden tot in de prijzen vallen bij het NK. Nu is hij ook deel van het KTT (KNSB Talent Team). Genoeg om over te lezen dus!

Hoe lang schaats je al? 11 jaar. Ik was 4 of 5 toen ik begon. Ik ben toen meteen met shorttrack begonnen bij IHCL.

Hoe ben je begonnen met shorttrack? Ik zag mijn Zus Nora schaatsen en wilde meteen zelf ook.

Waarom shorttrack? Het spelletje is leuk. De tactiek erbij. Bijvoorbeeld bij de 1500 meter, waar je laat naar voren kan gaan of op kop kan zitten.

Nu ben je deel van het GTC, wat is dat eigenlijk? Het is een trainingsgroep met alle clubs van Zuid-Holland. Er wordt een selectie gemaakt op basis van je techniek en snelheid. Ik zit er nu denk ik 6 jaar bij. En nu volgend jaar KTT, hoop ik. (Stan is inmiddels dus deel van het KTT). Bij het GTC sleutel je veel aan je eigen techniek en bereid je je voor op wedstrijden. Als je vaak genoeg die dingen oefent gaat het in je systeem zitten. Maar het is wel doorzetten.

Wat maakt IHCL speciaal? Het is een leuke club. Je kent iedereen goed. Aan het begin was het wel anders. Ik stond daar toen in mijn eentje in een skipak, daar heb ik nog een foto van.  Het is gezellig nu, ik heb ook vrienden hier.

Voel je je nog verbonden met de club? Ja, bij het GTC zitten nog steeds veel IHCLers en ik trainde dit seizoen hier nog op donderdag.

Wat vind je van de nieuwe ijshal? Mooi. Het is modern nu. Het is ook rustiger nu, nu de langebaners boven zitten en niet meer constant om je heen rijden.

Wat is je motivatie om te doen wat je doet? Vooral plezier. Het verbeteren van jezelf.

Heb je wel eens last van wedstrijdspanning? Voor belangrijke wedstrijden wel, vooral in de heatbox, bij finales. Maar gewoon verstand op 0 en rijden en dan gaat het wel.

Wat waren voor jou bijzondere shorttrackmomenten of prestaties? Vorig jaar in de StarClass in Hasselt, toen ik derde werd op de 1500. Of toen ik twee keer tweede werd op het NK. Een aantal jaar geleden bij de StarClass werd ik tweede in het klassement, En afgelopen seizoen werd ik nog derde in Oberstdorf bij de Starclass. Vooral van de laatste paar jaren, hou ouder je wordt, hoe belangrijker de wedstrijden ook worden.

Wat is nou anders bij een internationale wedstrijd? Je rijdt tegen andere mensen. Er zijn meer mensen van dezelfde leeftijd op je eigen niveau.

Welk technische punt werk jij momenteel aan? Mijn heup in de bocht houden.

Wat is je lange termijn doel, op shorttrackgebied? Toch wel de Olympische spelen halen.

Wat heb je nodig om een goede shorttracker te zijn? Discipline, motivatie en vooral plezier.

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit? Op maandag in Den Haag bij het GTC, dinsdag train ik met een club in Utrecht mee om nog extra op het ijs te staan, woensdag bij het GTC in Zoetermeer, donderdag hier in Leiden met IHCL en dan vrijdag met DKIJV. In het weekend rust.

Hoe zorg je ervoor dat je je rust goed pakt? Op tijd naar bed gaan, maar dat lukt niet altijd. Als ik merk dat ik te moe neem ik soms een dag extra rust.

Hoe ga je om met de hoge verwachtingen, vanuit je zelf of misschien andere mensen? Soms leg ik de druk bij mezelf te hoog. Dan wil ik te veel en gaat het niet zo lekker. Dan maak ik soms fouten. Maar als je geen druk hebt, dan rijd je ook nergens voor. Dan verwacht niemand ook iets van je. Het hoort erbij.

Wie is je grootste shorttrackinspiratie? Vroeger Sjinkie Knegt, nu de broers Liu. Die vind ik mooi rijden.

Wie heeft het meeste invloed gehad op jou als sporter? Ik denk mijn vader.

Wat was jouw belangrijkste leermoment? Ik denk na een finale die slecht ging, als je viel ofzo, kijken wat er fout ging en dan niet meer te veel in je hoofd zitten. Gewoon doorrijden.

Wat is je favoriete wedstrijdonderdeel? De 1500, hoe langer hoe beter.

Wat is jouw proces op een wedstrijddag?  Ik heb niet echt een vast proces. Ik wordt een uur voordat ik weg ga wakker. Meestal nog even snel naar de winkels om eten voor de wedstrijddag te halen. Dan ontbijten en naar de baan toe. Ik ben erg rustig met dat soort dingen.

Hoe ga je om met verlies, het snelle schakelen na een slechte race? Meestal ga ik dan een rondje rennen, even de boosheid eruit rennen. Dan de knop weer om en rijden.

Heb je nog een gouden tip voor beginnende shorttrackers? Ik kijk altijd na een wedstrijd een filmpje, dan zie je wat je doet.

Als iemand nog twijfelt om te komen shorttracken bij IHCL, wat zou je dan tegen ze zeggen? Twijfel niet, het is altijd gezellig. Als je het niet probeert, leer je het ook niet.

Foto: Coen van Kranenburg

No Replies to "Lid van de Maand #16: Stan de Graaf"


    Got something to say?